Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rakouský kancléř čelí vyšetřování kvůli falešnému svědectví. Kurz rezignovat neplánuje

Autor: ČTK - 
12. května 2021
12:40

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes oznámil, že je vyšetřován pro podezření z falešného svědectví před parlamentní komisí, která se zabývá korupčními aférami v bývalé vládě Kurzových lidovců (ÖVP) a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Kurz podle agentury Reuters obvinění popřel a o rezignaci na svůj úřad neuvažuje.

Kancléř na dnešní narychlo svolané tiskové konferenci uvedl, že on a personální šéf jeho úřadu Bernhard Bonelli jsou předmětem předběžného vyšetřování. „Věděl jsem, že před komisí musím mluvit pravdu, a tak jsem samozřejmě vždy odpovídal po pravdě,“ prohlásil kancléř.

Parlamentní komise se zabývá skandálem Ibizagate, který vedl k pádu Kurzovy vlády před dvěma roky, a také aférou kolem loterijní společnosti Casinos Austria.

V Rakousku padla vláda před dvěma lety

Kauzu Ibizagate spustila videonahrávka tajně natočená v roce 2017 ve vile bývalého předsedy rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho na španělském ostrově Ibiza, na níž Strache otevřeně hovoří o svém korupčním jednání. Zmiňuje například nelegální financování strany a údajné příbuzné ruského oligarchy nabízí zajištění státních zakázek výměnou za protislužby. V současnosti je Strache vyšetřován kvůli podezření ze zpronevěry stranických peněz.

Zveřejnění videonahrávky vedlo před dvěma lety k rozpadu koaliční vlády lidovců (ÖVP) kancléře Kurze se Svobodnými. Kauza výrazně přispěla k propadu Svobodných v předčasných volbách v září 2019. FPÖ v nich získala přes 16 procent, což bylo o bezmála deset procentních bodů méně než v roce 2017. Novou vládu sestavili Kurzovi lidovci se Zelenými.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi