Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi můžou závidět: Rakousko otevře obchody, kadeřnictví i zoo. Vrátí se i školáci

Aktualizováno -
1. února 2021
20:04
Autor: ČTK - 
1. února 2021
19:00

Rakousko od příštího týdne uvolní některá opatření přijatá kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil kancléř Sebastian Kurz. Otevřou se všechny obchody, kadeřnictví či muzea. Platit v nich ale budou přísná hygienická opatření. Zčásti se otevřou i školy, žáci se budou muset ale pravidelně testovat. Kvůli novým mutacím koronaviru se podle Kurze „výrazně zpřísní“ režim na hranicích.

„Plošná uzávěra v Rakousku zafungovala,“ uvedl Kurz. Podle něj je proto možné začít „opatrně“ uvolňovat. Za problém kancléř označil nové mutace koronaviru, které úspěch lockdownu „užírají“.

Příští pondělí se budou moci otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2, omezený bude také počet zákazníků na prodejnu. Třeba u kadeřnictví či kosmetických salonů bude nutné předložit negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.

Situaci vláda zhodnotí za dva týdny

Po prázdninách, které skončí v části spolkových zemí 8. února a v dalších o týden později, se budou moci do lavic vrátit žáci prvních stupňů základních škol. Starší žáci se budou ve školách střídat ve „směnném provozu“. Novinkou bude povinné testování školáků dvakrát týdně. Bez otestování se žáci nebudou moc do školy vrátit a budou se muset dál účastnit distanční výuky.

Po prázdninách, které skončí v části spolkových zemí 8. února a v dalších o týden později, se budou moci do lavic vrátit žáci prvních stupňů základních škol. Starší žáci se budou ve školách střídat ve „směnném provozu“. Novinkou bude povinné testování školáků dvakrát týdně.

Video  Blatný ke spekulacím o konci na ministerstvu: Funkce ministra je dočasná  - abl
Video se připravuje ...

Situaci chce rakouská vláda zhodnotit za dva týdny. Rozhodnout by pak mohla o dalším uvolnění opatření, ale i o zpřísnění.

Nová pravidla vláda ohlásí v úterý

Nadále v Rakousku platí zákaz vycházení od 20:00 do 6:00 a některá opatření se budou i zpřísňovat. Například pokuty za porušení protikoronavirových restrikcí budou napříště vyšší. „Výrazně“ se podle Kurze zpřísní kvůli mutacím koronaviru také režim na hranicích, podrobnosti ale kancléř nesdělil.

Podle ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera se budou mimo jiné muset jednou týdně testovat lidé z okolních zemí, kteří dojíždí přes hranice do Rakouska za prací. Nová pravidla pro pendlery měla původně platit již od pondělka, vláda je ale nejspíš oznámí až v úterý.

Kurz: Do Velikonoc bude očkovaný milion Rakušanů

Devítimilionové Rakousko v pondělí ohlásilo 1124 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin. Aktivních případů je téměř 14 000. Od začátku epidemie testy v Rakousku odhalily 415 522 případů nákazy. Zemřelo 7778 infikovaných.

Rychlost očkování proti covidu-19 je podle Kurze závislá na dodávkách vakcíny. Do Velikonoc by podle vládního plánu měl dostat obě dávky vakcíny milion Rakušanů. Vláda se mimo jiné usnesla, že vakcínu firmy AstraZeneca bude přednostně dávat lidem mezi 18 a 64 lety. Seniory bude očkovat vakcínami firem Moderna a Pfizer/BioNTech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 1. února 2021 23:58 )

Blíží se volby a nejmenování Babiše prezidentem
Rakousko a všichni v sousedství ať si sadí okurčičky a čumí a čumí

jajas ( 1. února 2021 19:56 )

Jestlipak si správně spočítali číslo R?

marmat ( 1. února 2021 19:39 )

Jenom my jsme takový "furiantský hroudy"".....ať se jedná o jakékoliv omezení...
parkování, rychlost, promile alkoholu....
NIKDE v okolních zemích si to nedovolej!!!
Jinak nejdůležitější je tento odstavec, který rozbourává ten provokativní titulek.
****­******­******­******­******­******­******­**
Rakousko: Příští pondělí se budou moci otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2 a třeba u kadeřnictví či kosmetických salonů také negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin. !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anifa ( 1. února 2021 19:17 )

Oni se totiž Rakušané chovají daleko zodpovědněji než Češi.To co je možné tady by si v Rakousku nikdo nedovolil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa