Hon na šílence začal v pátek, kdy Jiří D. na parkovišti u svého bývalého zaměstnavatele, firmy Aero Vodochody, zaútočil na exkolegyni, paní K., a poleptal ji kyselinou. Policie potvrdila, že se to stalo proto, že se jí chtěl pomstít. Proč?

V letech 2013 až 2015 pracoval v téže firmě jako konstruktér, ta mu pak ale neprodloužila pracovní smlouvu. Ve svých videích si Jiří D. vykonstruoval šílené teorie o tom, že za jeho vyhazovem stojí zhrzená paní K., jejíž city neopětoval a která konala na příkaz svých nadřízených. Ti se ho podle jeho paranoidních představ snažili zbavit, aby na veřejnosti nemluvil o tom, že se ve firmě rozkradly desítky milionů. Vyšetřování, které ve firmě později proběhlo, však nic takového neprokázalo.

Podle důvěryhodného zdroje Blesku i dostupných informací naopak Jiří D. obtěžoval paní K. Nejprve ji kontaktoval přes firemní mail, v němž stálo: „Ahoj, jak se máš, mám takový pocit, že bychom si měli o něčem popovídat.“ Žena, která pracovala na jiném oddělení, netušila, o koho se jedná, později zjistila, že se s dotyčným nejspíš potkávali v závodní jídelně. Jiří D. ji pak začal pronásledovat - psal jí maily, parkoval na jejím parkovacím místě, před začátkem pracovní doby na ni čekával v zaparkovaném autě před kanceláří. Žena ho upozornila, že si nepřeje, aby ji kontaktoval, Jiří D. ale nepřestal a dál také zveřejňoval na YouTube videa, v nichž ji nazýval „štětkou“, případně rozesílal firemní e-maily s podobným obsahem.

Situace ve firmě se vyhrotila v momentě, kdy muž po vyúčtování služební cesty nevrátil do pokladny peníze - argumentoval tím, že ho k tomu nevyzvala paní K. Výzvu mu poslala jiná zaměstnankyně, protože paní K. s Jiřím D. s ohledem na to, co jí způsoboval, nechtěla vůbec komunikovat.

Muž následně dostal vytýkací dopis, bylo mu odebráno parkovací místo a v roce 2015 mu firma už smlouvu neprodloužila. Žena v létě roku 2015 ohledně Jiřího D. na policii podávala vysvětlení, uvedla ale, že si nepřeje, aby policie ve věci prováděla další šetření, což podle informací Blesku odůvodnila tím, že se už s Jiřím D. nechce nikdy setkat. Muž po svém vyhazovu začal o firmě psát nevybíravé články, zaměstnance častoval vulgárními výrazy. Firma bránila svou pověst u soudu, ten jí dal za pravdu a Jiřímu D. nařídil všechny články a videa smazat a zaplatit firmě milion korun.

Video
Video se připravuje ...

Jiří D. je podezřelý z vraždy úřednice vinohradského úřadu práce. Policie jej spojuje také s útokem kyselinou na jinou ženu. Dopaden byl v centru Prahy. (29. června 2021) Aktu.cz

Libeň: Zraněný policista

V pátek ženu Jiří D. polil kyselinou, skončila s poraněnýma rukama, nohama i obličejem v nemocnici. Z místa činu zmizel a v řádění pokračoval dál. V sobotu v poledne policisté zasahovali v ulici U Libeňského pivovaru, kde měl Jiří D. hlášené trvalé bydliště. Jednoho ze zasahujících mužů zákona zranila výbušnina nastražená u dveří, kriminalisté čin kvalifikovali jako pokus o vraždu. Podle CNN Prima News i tohle měla být pomsta - zřejmě chtěl usmrtit majitelku bytu, s níž měl dříve také spory. Jiřího D. ale v bytě neobjevili.

Vinohrady: Zastřelená žena

Kde se během soboty, neděle a pondělí pohyboval, není jasné. V neděli večer ho podle agentury Aktu.cz spatřili cestující v autobuse v Odolené Vodě, policisté hned vyrazili na místo, muže však nenašli. Vědět o sobě dal sám až v úterý, bohužel tím nejstrašnějším způsobem - vstoupil na pobočku úřadu práce v Bělehradské ulici na Vinohradech a jednu pracovnici, paní L., chladnokrevně zastřelil.

Právě s ní měl už v minulosti spory, jak následně potvrdili policisté. Stejně jako paní K. byla i ona několikrát zmíněna v jeho videích. Úřad práce mu totiž po jeho propuštění v roce 2015 několikrát zamítl podporu v nezaměstnanosti a pod rozhodnutím, které sám Jiří D. zveřejnil, byla podepsaná paní L. Muž byl údajně následně vyřazen z evidence úřadu, protože nechodil na schůzky.

Svůj hněv pak obrátil proti paní L., ve své fantazii si vykonstruoval další příběhy o velkolepém spiknutí, úřednice měla být jeho součástí. „L. byla použita jako návnada. Scénář byl vypracován takto: L. bude neustále zamítat podporu a Jiří D. se dostane do finanční tísně, potom jí rozmlátí hlavu na kaši železnou tyčí. Poté bude obviněn z pokusu o vraždu a bude vymalováno. Rozkrádačka v Aeru bude navždy ututlaná,“ uvedl o sobě ve třetí osobě. Podle jeho teorie vše řídili „dva muži s pistolí“, kteří paní L. dávali rozkazy.

Vyhrožoval jí

Situace došla tak daleko, že 20. listopadu 2016 poslal Jiří D. paní L. do schránky znepokojivý e-mail. „Tato banda Vás ovládá a chce Vás dostat do situace, kdy se stanete obětí napadení z mé strany, kdy (jak už je připraveno), budu obviněn z pokusu o vraždu. V tom momentě se u soudu nebude probírat vykonstruovaný trestný čin, který jsem podle policie spáchal, jelikož tento je ve srovnání s trestným činem pokus o vraždu podřadný, a soud se bude zabývat mým pokusem o vraždu. (…) Fakt, že v případě napadení byste mohla přijít o život, tuto nízkou svoloč vůbec nezajímá. Naopak, má na tom eminentní zájem,“ stálo v něm.

Ženu slova vyděsila, přestupkem se následně zabývala Praha 2 i pražský magistrát. Čin byl kvalifikován jako přestupek proti občanskému soužití jiným hrubým jednáním, za nějž Jiří D. dostal třítisícovou pokutu, stojí v dokumentech, které Jiří D. sám zveřejnil. „Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktoval nebo jakkoliv atakoval,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy. 

Policisté potvrdili, že se muž chtěl mstít lidem za způsobená příkoří. Ženy navíc neměly být jedinými oběťmi. „Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky v různých institucích, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku. A tento okruh osob byl veliký,“ dodal Daněk. Muži hrozí dvacetileté vězení, případně i výjimečný trest.

Fotogalerie
150 fotografií