Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

BESIP představil novou kampaň: 179 mrtvých kvůli překročení rychlosti! Nespěchejte pro smrt

Autor: Ivan D. Hladík - 
26. května 2021
05:28

Nesnídám, nesvačím, nestihnu to, nestačím… zpívá pohádkový brouk Kvapník. Nepohádkově ale může skončit až 86 % řidičů, kteří po českých silnicích uhánějí vyšší než povolenou rychlostí. Jen loni kvůli tomu při nehodách zemřelo 179 lidí!

Každý desátý překračuje rychlost i o více než 20 km/h. Alarmující čísla vzešla z průzkumu k nově startující kampani České asociace pojišťoven (ČAP) a BESIPu s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Jako důvod spěchu řidiči nejčastěji uvádějí zpoždění, polovina jich nerada ztrácí přejezdy čas. „Jezdí tak všichni,“ vymlouvá se až 15 % motoristů. A třetinu svižná jízda prostě baví. Je ale nutné, aby se kvůli tomu umíralo?

Neštěstí předcházejte

Odborníci už roky varují: „Ve vysoké rychlosti nestihnete reagovat!“ Potvrzují to tragické události, třeba jako autonehoda u Obrnic na Mostecku. Zběsilá jízda dvou mladých dívek, kterou živě vysílaly na facebooku, tam 6. července 2017 skončila nárazem do protihlukové stěny a smrtí řidičky (†21).

Podobně riskují i mnozí další. „Obecně vliv vysoké rychlosti na smrtelné nehody lidé podceňují. Právě ta je ale hlavním faktorem u nejtragičtějších nehod. Kampaní chceme přimět řidiče, aby uvažovali o tom, jestli má překračování limitů vůbec smysl, aby vnímali, že díky nižší rychlosti mají prostor napravit chybu a předejít zbytečné tragédii,“ uvedl šéf BESIPu Tomáš Neřold. „Každý se někdy dostal do situace, kdy nestíhal, a tak se ji snažil vyřešit tím, že na to v autě šlápnul. Musíme si uvědomit, že to je zbytečný hazard. Ušetřené minuty se mohou v sekundě změnit v katastrofu, které už nezabráníme,“ dodává výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

13 minut

Vyvrcholením kampaně bude uvedení dokumentu režiséra Víta Klusáka (41), autora snímku V síti (2020), o vinících vážných dopravních nehod s názvem 13 minut. To je doba, kterou se snaží řidiči ušetřit během cesty z Prahy do Brna. „Je to řez příběhy, ve kterých jedni zasáhli navždy do životů druhých, protože na to šlápli,“ popsal Klusák, který ve snímku spojil pětici aktérů, viníků závažné dopravní nehody. „Nejsou anonymními piráty silnic z černé kroniky. Jde o lidi s tváří, citem, svědomím a často i snahou svou nezměrnou chybu dennodenně odčiňovat,“ dodal režisér.

VIDEO: 13 minut - trailer k dokumentu kampaně „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“

Video  13 minut - trailer k dokumentu kampaně „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“  -  Shutterstock, archiv, 13minut.cz
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 26. května 2021 08:39 )

Proč nedají za odmítnutí testu na alkohol a drogy jeden jediný trest pro všechny ,odebráni řidičského oprávněni na 3 roky a deset procent s platu z průměrné mzdy s předchozího roku !!!!­!!!!!?­??????­??????­??????­????

MAMKA2316 ( 26. května 2021 08:35 )

Proč nenapíší kolik s nich bylo s fetovaných a kolik jich bylo pod vlivem alkoholu ???? Proč nenapíší že UDAJNĚ JE nejvíce nehod je pří překročeni rychlosti do 8 km hod ???? Každý kouká na tachometr a je jedná bouračka za druhou !!!! To je dokázané v Rakousku ,Německu, Švýcarsku, Polsku atd. PROČ NENI POVOLENÉ O,3 PROMILE ABY ŘIDIČI CO JSI OSTŘIKNOU SKLO V ZIMĚ NEMUSELI NA ODBĚR KRVE??ASI PROTO ŽE JSOU NA VŠECH DULEŽITÝCH MISTECH ZNAMI OD PRUMĚRŇAKOVÝCH POLITIKU NE ???vŽIVOTĚ JSEM NEBOURAL POSLEDNI BYLA PŘED JEDENÁCTI LETY ZA PŘEKROČENI RYCHLOSTI PŘI PŘEDJIŽDĚNI MULTIKÁRY V OBCI O 8 KM ZA 500 KČ PŘEDPOSLEDNI V ROCE 1984 V SRPNU ZA PŘEKROČENI O 12 KM !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání