Ke smrtelné nehodě došlo na výjezdu z Prahy k dálnici D4 poblíž dostihového závodiště ve Velké Chuchli, kde řidič toyoty vyjel mimo silnici. „Podle prvotních informací byl řidič vozidla zdravotně indisponován. Okolnosti nehody zjišťují policisté z oddělení dopravních nehod,“ řekl Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský o nehodě ze čtvrtečního dopoledne. O život vážně zraněných mužů záchranáři bojovali přes půl hodiny, oba však zemřeli. „Dvě ženy (58 a 79) jsme převezli do Fakultní nemocnice Motol. Obě měly pohmožděný hrudník, starší navíc úraz zápěstí,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Muže zákona nejvíce zaskočili projíždějící řidiči, kteří si tragédii natáčeli na telefony! „V průběhu vyšetřování smrtelné dopravní nehody pokutovali kolegové čtyři řidiče, kteří se nevěnovali řízení a dopravní nehodu natáčeli,“ řekl policejní mluvčí Jan Rybanský. Dostali každý tisíc korun pokuty a k tomu dva body.

Nechovat se jako primitiv

Nechat se zaujmout tím, co přesahuje naši každodenní zkušenost, je podle psychologa Daniela Štrobla z hlediska lidských pudů přirozené. „Že je řidič nehodou přitahován a podívá se, je normální. V jistém smyslu je normální i to, že vezme mobil a začne fotit. Z hlediska etiky a morálky je to ale naprosto za hranou,“ vysvětluje. „Společnost má právo od něj v takové chvíli vyžadovat, aby se nechoval jako pudové zvíře, jako primitiv, ale jako člověk, který ctí společenské hodnoty a morálku,“ dodává Štrobl. Podle něj je v pořádku, pokud za takovéto chování padají pokuty, a to nejenom za to, že řidiči omezují dopravu, ale i za to, že se chovají bez úcty a neeticky ke zraněným a obětem.

Klinický psycholog Jiří Tyl Blesku řekl, že podle hloubkové analýzy, která vyšla v roce 2018, existují tři hlavní motivy takového chování. „Jedním je hledání senzací za účelem vzrušení. Druhým je touha po finančním zisku z publikování vysoce sledovaného videa na sociálních sítích. Třetím je skupinový tlak - skupina se chce také podělit o vzrušení ze senzace,“ uvedl. Na videu, které policisté zveřejnili, je podle něj vidět, jak jsou natáčející vzrušeni a fascinováni. „Plně přestanou sledovat provoz na silnici, i když tak riskují další nehodu. Udělají si své soukromé sledování zabíjení,“ komentoval situaci. 

Nebezpečná hra se zdravím

Natáčení či focení na mobilní telefon za jízdy představuje podle dopravního experta Romana Budského z Platformy Vize 0 velké riziko. „Řidič se v té chvíli věnuje něčemu jinému, než je dopravní situace. Mobil musí především správně nasměrovat. V tu chvíli se tak soustředí především na manipulaci s ním a až poté na řízení,“ vysvětlil. „Obzvláště riskantní je natáčení na mobil v situaci, kdy řidič projíždí místem dopravní nehody, kde vázne provoz, a někdo by třeba mohl náhle výrazně zpomalit nebo zastavit, což by ti za ním plně se nevěnující řízení nemuseli dobrzdit,“ dodal Budský.

Řidiči si natáčeli tragickou nehodu na Strakonické, při které zemřeli dva muži. (20. května 2021)
Autor: Policie České republiky

Tvrdý přístup Němců

Zatímco v Česku musí hyenismus řidičů policie pokutovat jako nevěnování se řízení, v Německu za focení či natáčení hrozí až rok vězení či vysoká pokuta. Své o tom ví i český řidič, který si v Norimberku fotil následky smrtelné nehody. Německý policista ho z auta vytáhl a přivedl ho podívat se na mrtvolu! „Chcete vidět mrtvé lidi? Chcete? Pojďte, něco vám ukážu! Chcete ho vidět? Tam leží. Podívejte se, můžete ho pozdravit.“ 

„Nechcete ho vidět? Tak proč fotíte? Styďte se,“ dodal strážce zákona. Řidič tak kromě pokuty 128,50 eur (asi 3300 korun) dostal i cennou životní lekci. Od roku 2018 je v Německu podobné jednání vnímáno jako trestný čin a hrozí za něj rok vězení či pokuta do 5000 korun.

Fotogalerie
25 fotografií