V čele Velké Chuchle sedí Lenka Felix od roku 2018. „Pokud si dobře pamatuji, tady byla vždycky starostova kancelář. Ona ta dispozice vilky ani nic jiného nenabízí,“ uvádí k prosvětlené ozdobené místnosti v prvním patře radnice. Kancelář, kde dominuje hřejivá žlutá barva, si po nástupu přizpůsobila k obrazu svému. Přibyly obrazy, různé dekorace i upomínkové předměty. „Jinak nábytek je tu většinově stejný,“ krčí rameny.

Nebyl čas

Ostatně když nastupovala do své nové funkce, vzhled kanceláře opravdu nebylo to, co by jí tížilo. Natož uvědomění si významu situace, kdy se ze zastupitelky stala starostkou. „Ani nevím, jestli je ten pocit, kdy jsem sem poprvé přišla coby do vlastní kanceláře, popsatelný,“ směje se. „První dny ve funkci byly hektické, takže mi ani nepřišlo přemýšlet nad tím, že jsem v jiné pozici.“

Pohár starostky

Návštěvu hned po vstupu do místnosti určitě zaujme prapor městské části, který v Praze patří mezi nejkrásnější. Kromě podkov, které odkazují na slavnou historii dostihového závodiště, které zde existuje od roku 1906, je na něm vlnité modré břevno s pěti zlatými hvězdami. Zatímco vlnité břevno odkazuje na Vltavu, která se podél městské části line, pět hvězd představuje sv. Jana Nepomuckého. „Tomu je v Chuchelském háji zasvěcen barokní kostel, který je ze Strakonické velice dobře vidět,“ vysvětluje starostka.

Hned pod praporem oko návštěvníka zaujme další pozoruhodnost. Jedná se o putovní pohár starostky pro fotbalové turnaje, které se ve Velké Chuchli konají. Respektive mají konat. „První ročník jsme uspořádali v roce 2019, ale loni nám plány ohledně dalšího turnaje zhatil covid-19, snad letos uskutečníme druhý,“ doufá starostka.

Jde o nevšední výtvarný počin, který do jisté míry inklinuje ke kyber punkovému provedení. „Chtěla jsem nějaký originál, protože se mi nelíbí takové ty tradiční poháry, které jsou k dostání,“ vysvětluje. Pohár vznikal na zakázku u jednoho umělce z Kopřivnice.

Hned naproti vchodu do kanceláře na návštěvníka zapůsobí jednak znak městské části, a pak také neotřelý putovní pohár starostky, o který svádí boje kupodivu ne dostihoví závodníci, nýbrž fotbalisté.
Autor: David Zima

V duchu rychlosti

Ačkoliv starostka sem tam navštívila i některé dostihy, které se v Chuchly konaly, její srdce patří jinému rychlostnímu sportu. „Svůj volný čas věnuji ploché dráze,“ zmiňuje koníček, který u žen není zrovna obvyklý. Ba co víc – starostka závody nenavštěvuje jen jako divačka, ale dokonce jako certifikovaná rozhodčí.

„Jeden rok jsme se s manželem rozhodli, že se podíváme na jeden závod, druhý rok jsme navštívili tři závody a následně jsme nevynechali už ani jeden,“ vzpomíná Felix. „Nějaký čas jsme se v tom prostředí pohybovali, a pak mi jednou někdo nabídl, zda bych se nechtěla stát rozhodčí, tak jsem si nechala udělat licenci,“ říká jediná česká ženská rozhodčí plochodrážních závodů motorek.

Na drzé návštěvy

A ještě do třetice u sportu zůstaneme. Na madlu od skříně vedle stolu starostky totiž visí boxerské rukavice. Jen tak ledabyle nebo ze zapomnění tam opravdu nezůstaly. A kdybyste snad hádali, že se jedná o další koníček starostky Velké Chuchle, byli byste na omylu. Vysvětlení je mnohem prozaičtější a souvisí s její funkcí.

„Jako starostka posuzuji mimo jiné také občanské přestupky. A občas jsem byla svědkem, jak si lidé vyskakují a bývají nepříjemní,“ vysvětluje Felix. „Takže jsem si pořídila boxerské rukavice, aby to vypadalo, že i já umím být od rány. Ale je to opravdu jen dekorace, takový vtípek,“ dodává na vysvětlenou. Na druhou stranu údajně to podle ní není ani pohár, ani prapor, ale právě sytě červené boxerské rukavice, čeho si lidé při vchodu do kanceláře všimnou jako prvního.

První, co podle starostky Lenky Felix zaujme návštěvy, jsou boxerské rukavice, které má pověšné na dosah svého pracovního stolu.
Autor: David Zima

Motivy Chuchle i surrealismus

Za stolem starostky se nachází sada několika obrazů. „Ty zde dříve nebyly. Jednalo se o prázdnou stěnu, která na mě moc valný dojem nedělala. A věděla jsem, že paní Vlasta Pilařová ráda maluje, a právě motivy z Malé i Velké Chuchle. Bylo od ní moc hezké, že je věnovala, a já jimi mohla ozdobit kancelář,“ uvádí.

Oproti tomu na opačném konci místnosti se nachází fantaskní, surreálné – až lehce hororové obrazy od Kristýny Všetulové. Její styl starostku oslovil, když ve Svitavách zavítala na její vernisáž. Na malbách oceňuje jejich skrytý význam. „Zejména se mi líbí Přetvářka, kde kolem obličeje ústředního motivu poletují masky. Podle mne je to krásně vystižený motiv,“ myslí si starostka.
Kancelář starostky Lenky Felix zdobí místy i trošku strašidelné obrazy. Tyto pochází z představivosti Kristýny Všetulové.
Autor: David Zima

Památky z cest

Tak jako v každé kanceláři, i ve Velké Chuchli má starostka k dispozici několik skříní a vitríny. Zatímco ve skříních se nachází důležitá lejstra a dokumenty, v poličkách se nachází knihy nejčastěji s pražskou tematikou, a ve vitrínách našlo místo oblíbené nádobí starostky. „Mám tu různé hrníčky ze zahraničních cest, když s manželem jezdíme po závodech, nebo sklenice s tematikou Chuchle,“ uzavírá.

Fotogalerie
42 fotografií