Přeplněné stanoviště tříděného odpadu. Ať už se jedná o papír, plasty či sklo, pro Pražany to je v uplynulých letech celkem pravidelný obrázek. Situace se ale podle Hlubučka v posledních měsících rapidně zhoršila.

Lidé nesešlapují

Lidé mění nakupovací návyky z obav před nákazou. Roste on-line nakupování, s čímž roste také počet vyhozených obalových materiálů,“ míní náměstek. Konkrétně zmínil, že více je třeba vyhozených krabic od nábytku, zrovna tak jako obalů od potravin či hotových jídel. „Množství vyhozených obalů je enormní. Odpad sice neroste co do váhy, ale do objemu,“ uvedl náměstek.

S tím by se dalo snadno něco udělat. Magistrát, společnosti zaručující svoz odpadu, i jednotlivé městské části už v minulosti apelovaly na obyvatele, aby odpad při vyhození co nejvíce zmenšili. Plastové lahve lze sešlápnout, stejně jako třeba kartonové krabice či jiné obaly. Lidé se ale nenaučili takto činit, a k problémům s přeplněnými kontejnery dochází opakovaně.

Skokově i v souvislosti s vánočními svátky narostlo odpadu poměrně hodně,“ uvádí Hlubuček. Popeláři podle něho oproti „normálu“ vyvezli o 200 tun odpadu navíc, přičemž náklady na svoz vzrostly o 3,5 milionu korun, než jsou běžné měsíční výdaje.

Nejednalo se přitom jen o věci vyhozené do kontejnerů, ale i o ty, které se válely opodál. Což je další problém, který město, eventuálně městské části musí řešit. „Chápu, že lidé, kteří spěchají třeba autobus a odpad mají v ruce, přijdou ke kontejneru, který je plný, tak odpad odloží vedle. Nemělo by se to stávat často,“ praví Hlubuček.

Apel na Pražany

Každý Pražan by měl začít u sebe a vyhazovat věci s rozumem. Magistrát však nehodlá zůstat v situaci nečinný. Dosud je v Praze k nalezení 5 600 stanovišť na separovaný odpad. „V roce 2020 přibylo 513 nových stanovišť, v letošním roce přibudou další,“ uvedl Hlubuček s tím, že magistrát jejich lokality bude vytipovávat v participaci s městskými částmi.

Pomoci by také mohlo, kdyby Pražané více využívali sběrných dvorů, kterých je v Praze momentálně 19. Odhadované výdaje na letošní rok v rámci zajištění svozu odpadu odhaduje Hlubuček na 1,6 miliard korun. „Koronavirová krize a s tím související úpadky příjmů nesmí znamenat, že se z pražských ulic či veřejných prostranství stane smetiště,“ uzavřel.

Fotogalerie
23 fotografií