S příspěvkem pro novoroční novorozeňata se začalo už někdy v 60. letech minulého století. Až do roku 2000 dostávali příspěvek pouze rodiče toho úplně prvního miminka, poté ho dostávaly všechny děti narozené 1. ledna, jejichž matka má trvalé bydliště na území Prahy. Mezi lety 2000 až 2005 byl dar 10 tisíc a od roku 2006 se zvýšil na 15 tisíc korun.

Letos se ale šetří, a tak vedení města příspěvek zrušilo. Koaliční partnery, tedy Prahu Sobě a Piráty, se ještě neúspěšně pokoušely přesvědčit koaliční Spojené síly pro Prahu. „Jsme si vědomi, že se jedná jen o symbolickou částku. Význam této částky je ale mnohem vyšší. Vyjadřujeme tím svou podporu rodinám v Praze a jedná se také o symbol naděje, kterou nový život představuje. A řekl bych, že právě pocit naděje potřebujeme do tohoto roku ze všeho nejvíc,“ řekl k tomu lídr Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09).

Příspěvek města se ruší...

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pro Blesk.cz uvedl, že se finanční příspěvky přestanou poskytovat úplně.Jde o neopodstatněný pozůstatek z minulosti, který nám zkrátka nedává smysl. Nevidím důvod, proč by měly být takto zvýhodňovány právě děti narozené v tento den na úkor jiných,“ zdůvodnil zrušení této tradice.

„Jsem přesvědčen, že právě tradice a lidskost nás drží při sobě v každé nelehké době,” kontruje primátorovi radní hl. m. Jan Chabr (TOP 09). Vyjma zbytečné tradice má Hřib ovšem i prozaičtější důvod, proč od předání finančního daru ustoupit. Má totiž obavy, že některé matky může finanční motivace vést i k umělé úpravě termínu porodu, s čímž jako vystudovaný lékař nesouhlasí.

Podobný názor má i lídr koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský. „Zavedli jsme fondy solidarity, obědová konta a také pomáháme dostat děti z ubytoven do bytů. Chceme podporovat děti podle toho, jestli pomoc potřebují, a ne podle toho, kdy se narodily,“ uvedl. 

I tak se ale podle primátora bude konat tradiční setkání, které se v minulých letech konalo v primátorské rezidenci. „Pokud to epidemická situace dovolí, hlavní město uspořádá slavnostní vítání těchto prvních občánků nového roku a věnuje jim pamětní minci a drobný dárek,“ dodal Zdeněk Hřib.

...příspěvky od některých radnic

Dětem narozených hned v první den nového roku ale dávají dary některé městské části. Prvního občánka chce podpořit radnice Prahy 11 a na facebooku vyzvalo vedení radnice rodiče, aby se přihlásili. „První občánek roku 2021 bude vybrán z novorozeňátek, jejichž rodiče se do konce měsíce února přihlásí Odboru kanceláře starosty,“ stojí na webu. V čele jihoměstské radnice mimochodem stojí Jiří Dohnal, který je stejně jako Hřib ze strany Pirátů.

Rodiče dostanou také příspěvek od městské části na Praze 5, kde dávají 5 tisíc korun prvnímu narozenému dítěti. „Dáváme to každý rok a budeme to dávat i dál,“ doplnil mluvčí radnice Tomáš Kopečný. Stejnou částku věnuje rodičům radnice Prahy 8, kde rodiče prvního novoročního dítěte dostanou 5 tisíc ve formě poukázky na nákup. „První miminko v Praze 8 narozené v roce 2021 je Gábinka. Narodila se 1. 1. 2021 v porodnici Fakultní nemocnice Bulovka ve 4:36 hod. a měla 3660 g,“ uvedl mluvčí městské části Martin Šalek.
Video
Video se připravuje ...

Petr Havlíček o hubnutí po porodu: Důležitý je správně poskládaný jídelníček 

Fotogalerie
11 fotografií