Praha má mnoho přívlastků: Stověžatá, zlatá, dokonce i matka měst, ale zapomenout by se nemělo ani na přívlastek „filmová“. Filmaři Prahu milují, dokonce říkají, že tu dokáží natočit v podstatě celý svět. A tak jsme už od devadesátých let mohli pražské ulice ve filmech vidět jako centrum Vídně, Moskvy nebo New Yorku. Praha slouží také jako kulisa producentům videoklipů. A to nejen těch českých, ale při pozorném sledování spatříme hlavní město i v klipech Rihanny, Linkin Park, Gwen Stefani, Kanye Westa, Velvet Revolver nebo R.E.M.

Vzpomínka na omšelou Prahu 

Pamětníky a milovníky starých časů jistě okouzlí klip od australské skupiny INXS. Australští rockeři založili zmiňovanou skupinu už v sedmdesátých letech. Na konci osmdesátek, přesněji v roce 1988, se vydali do tehdy ještě komunistické Prahy, aby zde natočili klip ke svému songu Never Tear us Apart. Záběry v klipu této rockové balady nás provedou těmi nejznámějšími turistickými místy Prahy a připomenou nám, jak bylo tehdy hlavní město ošuntělé a ponuré. V několika záběrech se dokonce mihne i tehdejší příslušník veřejné bezpečnosti. Ideální klip ke vzpomínání.

Šílenství s Linkin Park

V roce 2003 natáčela v Praze svůj klip i v té době všemi puberťačkami milovaná americká kapela Linkin Park. Byl dokonce vyhlášen casting na kompars do klipu k písni Dump, a tak se nejedna studentka v té době vymluvila ze školy, aby se castingu mohla zúčastnit. „Klip se tehdy natáčel v Gymnáziu Jana Keplera. Pamatuju se, že několik spolužaček šlo ten den „k lékaři“, aby se mohly natáčení zúčastnit. Nikdo nevěděl, jestli se záběry nakonec v klipu objeví, o to větší šílenství nastalo, když se tam některá ze spolužaček alespoň na mikro okamžik opravdu mihla,“ vzpomíná redaktorka Blesku.

Oblíbený je i Hlavák, staré metro nebo kluby

Kromě pražských ulic si světové celebrity vybraly za kulisy i legendární pražské kluby, nádraží a velmi oblíbená je i městská hromadná doprava. Do legendárního klubu Radost FX v roce 2002 zavítala samotná barbadoská diva Rihanna, aby zde natočila videoklip ke své písni Don't Stop the Music. Rihanně se v Praze zalíbilo, a tak zde točila i další klip Shut Up and Drive. Tam se zase mihne české tunerské auto Škoda Rapid. Klip k písni Slither, v rámci kterého žena projíždí křivolakými uličkami staré Prahy, zde natáčela také americká kapela Velvet Revolver.

Možná trochu překvapivá lokalita, ale velmi oblíbené je i hlavní nádraží. Své klipy tu natáčeli třeba Gwen Stefani, Geri Halliwell, Editors, Simply Red nebo Sarah Connor ke svému asi nejznámějšímu singlu From Sarah with Love.

Speciální sekci pak zaslouží MHD. Pražská tramvaj, konkrétně čtrnáctka se objeví v klipu R.E.M. k písni  E-Bow The Letter. Na singlu s R.E.M. tehdy spolupracovala i zpěvačka Patti Smith, kterou právě v klipu vidíme projíždět se tramvají. MHD je oblíbená i u Thoma Yorka, zpěváka a frontmana kapely Radiohead.

Hlášení z pražského metra, konkrétně ze stanice Jiřího z Poděbrad se objevuje na začátku písně A Reminder z alba OK Computer. Jízdu přímo ve vagónu metra si Yorke vyzkoušel na vlastí kůži při natáčení krátkého filmu Anima. Ten slouží jako několikaminutový videoklip ke stejnojmennému Yorkovu sólovému albu.

Fotogalerie
18 fotografií