Současná protiepidemická nařízení nepřipouští ani sebemenší náznak oslav, jaké by si Rock Café zasloužilo, organizátoři se ale rozhodli popasovat se situací a přijmout ji jako výzvu. Celé pondělní odpoledne bylo otevřené speciální výdejní okénko. Kolemjdoucí si mohli dát něco na zahřátí.

„Původně měli v okénku stát třeba zakladatelé a další zajímavé osobnosti z klubu, bohužel i do tohohle nám covid hodil vidle a většina je doma v karanténě. Horké nápoje nebo pivo s sebou ale bude například připravovat majitel Pavel Svoboda nebo kolegyně Šárka Hlaváčková,“ řekl Blesku šéf produkce Šimon Blaschko. I on se do okénka postaví, aby své kolegy vystřídal. Výročí klubu si připomněly desítky lidí. Kolem sedmé hodiny se u podniku shlukla drobná fronta na svařák.

Slavit se bude do března

Rock Café si hodlá své 30. narozeniny patřičně užít, a tak jsou oslavy naplánované až do března. „Já jsem osobně dost skeptický k tomu, že by se situace zlepšila natolik, abychom mohli pořádat koncerty. Je to takové věštění z křišťálové koule, nicméně připravujeme sérii vzpomínkových videí,“ nastínil Blaschko.

Dohromady by se mělo jednat o soubor 6 videí, ve kterých 36 osobností spjatých s historií klubu v krátkých medailoncích pošle alespoň virtuální přání milovanému klubu. „Oslovili jsme například Milana Kukulského z Vypsané fixy, Honzu Kalinu ze Sto zvířat, což jsou mimochodem kapely, které v klubu začínaly, nebo také Jindřicha Šídla a další. Jednotlivá videa pak budeme sdílet na sociálních sítích. Prostřednictvím sociálních sítí může klubu popřát i veřejnost, stačí na instagramu nebo facebooku nasdílet fotku nebo přání a klub označit.”

Divoké devadesátky

Vznik klubu a jeho historie je bezesporu pevně spjatá se sdružením Nový horizont. To byla skupina hudebníků a dalších umělců z disentu, kteří reagovali na nově nabytou svobodu. Pomáhali také začínajícím kapelám se prosadit.

Klubová historie je plná zvučných jmen, která tu vystupovala. A to nejen z české scény, ale samozřejmě i z té zahraniční. „Těžko můžu říct jen jedno jméno, které bylo pro klub zásadní. Z takové spousty interpretů se jeden vybrat nedá. Ovšem jeden koncert se do historie zapsal nesmazatelně. V devadesátých letech měl v klubu vystoupit Nic Cave, ano ten, co vyprodává obří arény po celém světě. Jeden z fanoušků neunesl, že se na koncert nedostal, a tak nahlásil v klubu bombu. Koncert se neuskutečnil a klub musel být několik dní zavřený,“ uzavírá vzpomínání Šimon Blaschko.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Už je nejhůř se snaží sžíravou formou komentovat aktuální politickou a společenskou situaci u nás. Sešlo se při ní 17 umělců, kteří se nebáli vyjádřit svůj názor. Konala se v Rock Cafe minulý rok. David Zima

Fotogalerie
28 fotografií