Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie zadržela 5 osob kvůli cestám na Donbas: Co je zač organizace Českoslovenští vojáci v záloze?

Autor: jel, ČTK - 
23. dubna 2021
17:46

Policie tento týden zadržela pět lidí kvůli cestám na Donbas. Na tři z nich v pátek soud na Praze 5 navíc uvalil vazbu. Jsou podezřelí z podporování terorismu a podle vyšetřovatelů mají spojitost se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Mezi zatčenými měli být členové polovojenské organizace fungující na území České republiky s názvem Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Reportér slovenského Denníku N Tomáš Forró, který je zároveň autorem knihy Donbas, pronikl přímo do organizace.

Reportér o fungování organizace promluvil v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. Ten dlouhodobě sleduje situaci na Donbasu a uvádí, že tam přicházejí bojovat lidé z různých zemí, minimálně ze všech zemí střední Evropy tam prý někoho potkal. „A takové skupiny a jednotlivci jsou i v jiných zemích. Takto velký zásah vůči těmto lidem zatím nemá ve střední Evropě precedens. Takže je to pro Česko z hlediska bezpečnosti velmi důležité vítězství a ukázalo směr i jiným zemím,“ prozradil Forró, proč považuje tato zatčení za důležitá.

Obecně v podcastu promluvil právě o paramilitaristické organizaci Českoslovenští vojáci v záloze za mír, do které pronikl. Uvedl, že její členové jsou skutečně hluboce přesvědčeni, že Česku hrozí třetí světová válka nebo minimálně nějaký útok. Jsou si jisti, že je naplánován velký útok na Evropu. Organizace je pak připravena reagovat ozbrojenými silami. „Počítali s útokem na české civilisty, s bojem proti ozbrojeným složkám České republiky, s obranou hranic, teroristickými činy, útoky v Praze,“ popsal novinář s tím, že mají členové organizace především velkou nedůvěru k Evropské unii a především k NATO.

Hlavní představitelé jsou zatčení

Dále pak Forró odpovídá na to, kdo je v čele Československých vojáků v záloze. Podle toho, jak do organizace pronikl, se domnívá, že právě ti, kdo byli nyní zatčeni. Uvádí, že šéfem byl Ivan Kratochvíl, vysokou funkci měla také Andrea Krulišová. Ta byla prý nejradikálnější. 

„Ona mi velmi detailně, až do taktických podrobností, popisovala způsob, jakým, nevím už, jestli plánují nebo cvičí případný teroristický útok v Praze. A ten plán byl napadnout nějaké objekty v Praze jako organizovaná skupina, vynořit se tam, působit jako civilisté, způsobit ztráty a stáhnout se.“ Dodává, že v představách Krulišové by po válce, kterou očekávali, přestala čtvrtina až třetina českých obyvatel existovat. Mělo se jednat o lidi, kteří podle ní představovali „vnitřní ohrožení“, například o Romy nebo liberály.

Hadrava byl měl podle reportéra funkci jakéhosi tvůrce propagandy. Ti všichni podle něj Doněck někdy navštívili. Nebyli tam však bojovat, ale prý zkoordinovat s místními bezpečnostními orgány a zároveň s představiteli ruských tajných služeb.

Promluvil také o bývalém vojákovi Miloši Ouřeckém, který bojoval přímo v přední linii. Samozřejmě na straně proruských separatistů. Údajně původně nevěděl, že jede do boje, a domníval se, že jede na humanitární misi, že bojovat nechce. To minimálně tvrdil reportérovi, který se s ním setkal v roce 2017.

„Potom, asi za půl roku, jsem dál sledoval sociální sítě a kontakty, které tam žijí. Ukázalo se, že Ouřecký tam stále je, vůbec neodešel, ačkoli už měl peníze, dokonce ho tam navštívil jeho syn. Ouřecký tam zůstal a nadále bojoval. Takže evidentně mi buď lhal, nebo se mu tam zalíbilo, nevím, ale faktem je, že tam dělal přesně to, na co ho tam ta organizace poslala,“ vysvětlil Tomáš Forró. Uvedl také, že v tento moment mu došlo, že nejde o náhodné lidi, kteří se v celé situaci ocitli omylem.

Tři skončili ve vazbě

Zároveň novinář uvedl, že si je naprosto jist, že je podivná organizace napojena na ruské zpravodajské služby. „Mám to potvrzené z nezávislých zdrojů přímo z Doněcku i od samotného Ivana Kratochvíla, který mi to říkal.“ České úřady navíc pravděpodobně podcenily vážnost celé situace, skupina byla totiž kvůli extrémismu sledována již velmi dlouho. 

Soud v pátek poslal do vazby předsedu spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivana Kratochvíla, člena spolku Miloše Ouřeckého a pravoslavného kněze Přemysla Ivana Hadravu. 

Všechny tři obviněné vzal soud do vazby kvůli tomu, že by mohli uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky. Pro zbylé dva obviněné žalobce vazbu nepožadoval.

Pětici policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve čtvrtek z teroristického útoku, účasti na teroristické skupině, financování terorismu a podpory a propagace terorismu. Za trestný čin teroristického útoku jim hrozí až 20 let vězení, u trestného činu financování terorismu až 12 let vězení a v případě podpory a propagace terorismu může soud uložit maximálně patnáctileté vězení. Obvinění čelí i jedna právnická osoba. Policie podezřelé zadržela ve středu. Kvůli případu zasahovala po celém Česku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání