Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsný zákrok kvůli roušce v Uherském Hradišti: Strážníci sundali známého rappera. Co jim vzkázal?

Autor: chal - 
12. března 2021
05:01

Středečním incidentem, kdy městští policisté v Uherském Hradišti tvrdě zakročili proti muži, který šel s dítětem po ulici bez zakrytých dýchacích cest, se už zabývá státní policie. Postup dvojice strážníků vyvolal velkou kritiku, starosta města Stanislav Blaha ho označil za nepřiměřený a lidsky necitlivý, i když byl podle něj proveden podle předpisů. K incidentu se veřejně vyjádřil i jeden z jeho hlavních účastníků – zadržený otec a známý rapper.

Po zpřísnění vládních opatření proti šíření koronaviru dochází k incidentům, kdy policisté, nebo strážníci zasahují proti lidem, kteří opatření odmítají dodržovat. Videa z několika takových zásahů se už objevila na sociálních sítích.

Jde například o zadržení muže v Praze na Letné, nebo zásah proti ženě z Ostravy, která byla na procházce se svým malým dítětem. V obou případech dotyční v zástavbě neměli nasazenou ochranu dýchacích cest.

Další takový případ se udál ve středu odpoledne v Uherském Hradišti. Videozáznam, který se objevil na sociální síti facebook, zachytil až samotný zákrok, kdy se strážníci snaží zpacifikovat muže, který nemá nasazenou roušku ani respirátor, odmítá se legitimovat a s policií nespolupracuje. Dotyčný muž šel předtím po ulici se svým malým synem, kterého událost značně rozrušila.

Zásah dvojice městských policistů vyvolal bouřlivé reakce, incidentem se zabývá státní policie a strážníci byli prozatím postaveni mimo službu. Podle starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy (ODS) jednali v souladu s předpisy, ale měli se zachovat jinak.

„Z mého pohledu byl zákrok nepřiměřený v dané situaci a lidsky necitlivý. A vzhledem k přítomnosti dítěte si myslím, že mělo být postupováno jinak, méně důrazně," řekl Blaha. 

K incidentu se na facebooku ještě ve středu vyjádřil i Martin Z., rapper známý ze zlínské skupiny, proti kterému strážníci zakročili. „Přátelé a kamarádi, k mému dnešnímu osobnímu incidentu s městskou policií v Uherském Hradišti bych i já rád něco poznamenal, a to že ani neznalost boha neomlouvá, vážení páni strážníci. Mír,“ napsal.

Jeho advokát Filip Petráš ve čtvrtek v tiskovém prohlášení uvedl, že si jeho klient s tříletým synem ochranné prostředky sundali na cestu asi 30 metrů mezi obchodem a autem. Poté, co je zastavili strážníci, se podle něj muž hájil tím, že se chce nadýchat čerstvého vzduchu. Podle Petráše jeho klient poté, co ho hlídka odvedla na služebnu, nebyl informován o tom, co se s jeho tříletým synem děje.

Video  Žena z Ostravy neměla na veřejnosti roušku, popíjela pivo a byla arogantní. Policisté a strážnici ji na zemi nasadili pouta a odvezli na služebnu  - fb
Video se připravuje ...

Zdeněk Kopečný ( 14. března 2021 17:15 )

Video má délku 44 sekund, začátek zákroku je z dálky, pak zřejmě natáčející použil zoom nebo šel blíž). Muži je oznámeno, že bude převezen na služebnu, on stále klade odpor, poslední slova strážníka jsou: "Jménem zákona vás"...(konec je asi "vyzývám"...). Teď se ten dotyčný bude vymlouvat a vykrucovat, že to tak nebylo a že on byl ten hodný a strážníci byli naopak ti zlí. Obehraná písnička. Co dodat? Když mě policista/strážník vyzve, abych něco provedl (nasazení respirátoru, prokázání totožnosti - je k tomu oprávněn), tak to učiním a jistě mě nebude shazovat na zem a klečet na mně. Je to pro někoho až tak složité to pochopit? Pro zdejší trolly to asi velmi složité je.

Zdeněk Kopečný ( 14. března 2021 16:44 )

Dnes už je dokonce na internetu petice tohoto znění: „Požadujeme VEŘEJNOU OMLUVU a PROPUŠTĚNÍ příslušníků městské policie v Uherském Hradišti, kteří provedli nepřiměřený zásah na otce s dítětem“. Svůj názor na petici jsem jim už poslal.
Podle mě by osoby účastníci se té protipolicejní provokace (taktéž i v Ostravě) měly být obviněny a vyšetřovány, mohlo by jít o trestný čin šíření poplašné zprávy - zde tedy nepravdivá zpráva, umístění na internetu a znepokojení části obyvatelstva. - Ten zmíněný právník u věci nebyl, opakuje jen, co mu řekl jeho klient. Ten se samozřejmě bude snažit ze všeho vykroutit.

fany22 ( 13. března 2021 19:27 )

Děkuji. Takže se vlastně přiznali, že to všechno byla komedie, zrovna tak i s tím opuštěným dítkem. Tak jsme se aspoň zasmáli. A manželka má z ostudy kabát.

snehulak ( 13. března 2021 16:19 )

Mimochodem dnes (v pátek) dal právník toho magora k lepšímu, že dotyčný nekladl žádný odpor. A to hned poté, co policii ujistil. že ono video točil on osobně.

snehulak ( 13. března 2021 16:15 )

To si o těch provokacích myslím i já. Zažili jste taky ten první "svobodný" rok, kdy se esenbáci báli na ulici aby náhodou nepřišli do maléru s vágudem, který na ně plive, nebo jim sprostě nadává? Nedej bože kdyby se nachomýtli k nějaké loupeži a museli bránit pachateli v útěku za spílání davu - gestapo, gestapo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání