Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muž podvedl desítky seniorů: Chytili ho, když chtěl oškubat dalšího!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK, VaB - 
26. února 2021
10:19

Spadla klec! Šumperští policisté dopadli čtyřiatřicetiletého muže, který pod záminkou nabídky masážního přístroje na nohy podvedl více než dvě desítky seniorů z celé republiky. Podle kriminalistů z nich vylákal téměř čtvrt milionu korun. Dopaden byl při poslední návštěvě seniorky v Mohelnici na Šumpersku. Podvodů se dopouštěl i v době nouzového stavu, hrozí mu proto až osm let vězení.

Policisté během vyšetřování zmapovali jednání obviněného během pěti měsíců na přelomu let 2019 a 2020. Do domácností seniorek se dostával po předchozí telefonické domluvě pod smyšlenými legendami, šlo například o předání údajné výhry či pod záminkou poskytnutí lékařské rady. „Muž z Šumperska neváhal kvůli tomu cestovat i přes celou republiku, případy jsme zaznamenali i na Plzeňsku či Brněnsku,“ řekla ČTK policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. 

Během návštěv muž seniorům začal vnucovat ke koupi masážní přístroj na nohy, a to i za částku přesahující 30 000 korun. Složit mohli i část kupní ceny nebo si přístroj zapůjčit oproti záloze, ačkoliv ve skutečnosti jim předložil k podpisu kupní smlouvu.

V případech, kdy chtěli podvedení senioři od kupní smlouvy odstoupit, peníze zpátky nedostali. Obviněný podle policie v uvedeném období navštívil nejméně 30 domácností. „U 22 seniorů pochodil a podvodně z nich vylákal nejméně 225 000 korun,“ popsala Vybíhalová.

Policisté v souvislosti s tímto případem znovu apelují na seniory, aby byli obezřetní. Upozorňují na to, že záminky pachatelů, aby se dostali do jejich domovů, jsou stále sofistikovanější. V případě podobných telefonátů by měli hovor co nejdříve ukončit a informovat o něm příbuzné, případně policisty na lince 158. 

Video  Policisté museli provést násilný vstup do bytu, kde se zabarikádoval podezřelý muž.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání