Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vojtěch jel s mustangem 158 km/h, když rozmašíroval auto generála: Za smrt vojáka si odsedí tři roky

Aktualizováno -
3. prosince 2020
16:01
Autor: ČTK - 
3. prosince 2020
15:51

Třemi lety vězení ve čtvrtek Okresní soud v Trutnově potrestal Vojtěcha Ch., který podle spisu zavinil loňskou tragickou nehodu, při níž u Špindlerova Mlýna zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Soud Vojtěchu Ch. dále uložil zákaz řízení motorových vozidel na nejdelší možnou dobu deseti let. Pozůstalým a dalším poškozeným má Vojtěch Ch. zaplatit asi 1,3 milionu korun, rozhodl soud. Se zbytkem nároku ve výši asi jeden milion korun soud žadatele odkázal do občanskoprávního řízení.

Vojtěch Ch. loni 21. září podle obžaloby mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem řídil sportovní vůz Ford Mustang a srazil se v protisměru s protijedoucím autem. V něm jako řidič zahynul Jakubů, jeho manželka byla těžce zraněna. Podle státní zástupkyně Dagmar Čevelové jel Vojtěch Ch. s mustangem před nehodou rychlostí až 158 km/hod.

Při zahájení soudního líčení letos v září Vojtěch Ch. přiznal za nehodu vinu. Byl obžalován a ve čtvrtek také odsouzen pro trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozilo mu až osm let vězení. Kvůli protiepidemickým opatřením se jednání soudu konalo s omezenou přítomností veřejnosti.

Vojtěch Ch. jel od Vrchlabí směrem na Špindlerův Mlýn a v pravotočivé zatáčce se v protisměru čelně střetl se Škodou Rapid, kterou řídil Jakubů. Vojtěch Ch. vezl dvanáctileté dítě, oba skončili s lehkými zraněními v nemocnici. V den nehody se Vojtěch Ch. účastnil akce setkání majitelů aut Ford Mustang nazvané Mustangem na střechu Krkonoš. Speciálně upravený mustang měl půjčený od pardubického dealera vozů Ford, společnosti Auto In.

U soudu Vojtěch Ch. vyjádřil lítost a poškozené rodině se omluvil. „Jsem připraven nést trest,“ řekl v září před soudem. Nehoda se podle něj stala, když předjel vozy před sebou. Z vlastní nehody si údajně moc nepamatuje. „Pamatuji si dokončené předjíždění, pak jen záblesky. Vědomí jsem nabyl až po příjezdu záchranné služby,“ řekl. Vypověděl, že jel svižně, ale ne až tak rychle, jak uvádí obžaloba.

Podle Čevelové jel Vojtěch Ch. riskantním způsobem rychlostí nejméně 140 kilometrů v hodině. „Při nájezdu do pravotočivé zatáčky zvyšoval rychlost na nejméně 158 kilometrů v hodině ve snaze dojet jiný Ford Mustang,“ uvedla s tím, že následným brzděním před srážkou snížil rychlost na 121 kilometrů v hodině. „Nechoval se ohleduplně a ukázněně. Hrubě porušil zákony o bezpečnosti,“ řekla.

V září u soudu Vojtěch Ch. k náhradě škody uvedl, že udělá, co bude v jeho silách. Řekl, že se letos v lednu vzdal řízení aut a rodině poškozených poslal půl milionu korun z prodeje svého auta.

Bratr zemřelého Luboš Jakubů u soudu jako svědek uvedl, že celou rodinu událost těžce zasáhla. „Nemůžeme se z toho vzpamatovat, stále tím trpíme,“ řekl s tím, že manželka Jakubů zatím podstoupila několik operací. Vojtěch Ch. se podle něj dopustil neomluvitelného činu.

Zmocněnec poškozených Martin Pelikán v září navrhl, aby soud jednání Vojtěcha Ch. překvalifikoval na obecné ohrožení, protože pří jízdě údajně ohrožoval i jiné účastníky silničního provozu. V tom případě by byl Vojtěch Ch. podle Pelikána ohrožen sazbou až 15 let vězení. „Byla to agresivní zběsilá jízda,“ řekl Pelikán. Soud Vojtěcha Ch. za obecné ohrožení nepotrestal.

maxipes_fik ( 3. prosince 2020 22:02 )

To nebyla vražda, ***, ale zabití z nedbalosti. U vraždy musí být úmysl.

krapotkin ( 3. prosince 2020 20:43 )

Neznámá "zpěvačka" D dostala za vraždu pracujícího důchodce jenom podmínku. Tady šlo z zelený mozek, tedy příživníka.

Nenil ( 3. prosince 2020 19:38 )

To si děláte srandu velevážená oslohodnosti. Tři roky za vraždu....

nespokojeny ( 3. prosince 2020 18:18 )

Redaktor Blesku se zase předvedl.. nadpis "Vojtěch jel..". Novinářská žumpa zase vytváří dojem, aby si čtenář v prvním okamžiku myslel, že jde o bývalého ministra. Můžete tvrdit cokoli, že né, pravdu mám já -lžete a jste žumpy - fuj.

drazor ( 3. prosince 2020 18:00 )

No to je paráda, někdo vás štve. Zastřelit to ne, za to by byla těžká sazba, naperte to do něj autem a za tři roky jste venku. Díky tomuto systému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání