Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nedaleko Olšan u Prostějova spadlo letadlo: Pilot (†53) nehodu nepřežil

Aktualizováno -
29. října 2020
17:54
Autor: ČTK - 
29. října 2020
12:33

Další neštěstí ultralehkého letadla zaměstnalo složky IZS tentokrát na Prostějovsku. Po zřícení letadla zahynul pilot. Příčiny vyšetřuje policie.

U Olšan u Prostějova se ve čtvrtek po 10 dopoledne zřítilo ultralehké letadlo. Podle policie šlo o malé dvoumístné motorové letadlo, které spadlo na pole mezi obcemi Olšany u Prostějova a Lutín. „Třiapadesátiletý pilot cizí státní příslušnosti pád stroje startujícího v zahraničí nepřežil," uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek s tím, že pilot v letadle cestoval sám. Příčiny a okolnosti budou vyšetřovat prostějovští kriminalisté ve spolupráci s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

„Provedli jsme průzkum trosek ultralehkého letadla a protipožárně jsme místo zabezpečili, následně jsme jej předali k vyšetřování okolností a příčin policii,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Letadlo spadlo na okraji Olšan, trosky ležely na poli na hranicích okresů Prostějov a Olomouc. Záchrannou službu zkontaktoval svědek u místa nehody. „Po příletu letecké záchranné služby k místu letecké nehody došlo k potvrzení vstupních informací, a lékař tak musel u pilota ultralightu konstatovat smrt," řekla mluvčí záchranné služby Lucie Urbanová.

Posádka se na místě spojila s operačním střediskem záchranné služby pomocí videohovoru; tuto průkopnickou metodu přenosu dat přímo na operační středisko chce krajská záchranka využívat i do budoucna. "Funkce videohovoru je zprovozněna teprve několik dnů a již ji otestovaly mnohé záchranné služby," doplnila Urbanová.

Minulý čtvrtek se ultralehké letadlo zřítilo na letišti v Novém Malíně na Šumpersku. Letadlo spadlo krátce po vzletu z výšky zhruba 30 až 50 metrů. Při nehodě se vážně zranil pilot, skončil v péči záchranářů. Podle mluvčí záchranné služby Lucie Urbanové muž po pádu z výšky utrpěl mnohočetná poranění, letecky byl transportován na traumacentrum olomoucké fakultní nemocnice. Stroj byl po dopadu na zem zcela zničen.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání