Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V koši na letišti našli novorozenou holčičku! Vysvléct se a roztáhnout nohy musely ženy z 10 letů

Autor: ČTK - 
28. října 2020
12:37

Katarská vláda se omluvila za incident, kdy byly ženy na letišti v Dauhá kvůli novorozenci nalezeném v odpadkovém koši kontrolovány, zda v nedávné době neporodily, informoval server BBC. Na traumatizující prohlídku upozornila tento týden Austrálie poté, co se někteří cestující obrátili na tamní úřady.

Ženy z letadel, která měla odletět mimo jiné do Austrálie, musely podstoupit improvizované vyšetření 2. října na letišti Dauhá Hamad, kde se v plastovém pytli zahrabaném pod vrstvou odpadků našla novorozená holčička. Letištní personál se tímto způsobem snažil vypátrat rodičku.

Katar oznámil, že se obviněními z ponižující a traumatizující prohlídky zabývá, také upřesnil, že nalezené dítě je v bezpečí a v péči lékařů. I když smyslem akce bylo v první řadě dopadnout viníky, kteří se dopustili „hrozného zločinu“, stát se omlouvá za „způsobené trauma či zásah do osobních práv cestujících“, uvedla katarská vláda v prohlášení.

Podle sdělení australské ministryně zahraničí Marise Paynové musely prohlídku na katarském letišti podstoupit ženy z deseti různých letů. Mezi nimi bylo 13 Australanek, státní příslušnost dalších Paynová neupřesnila.

Australská média dříve informovala, že všechny ženy na palubě letadla, které mířilo z Dauhá do Sydney, musely vystoupit. Personál je odváděl do přistavené sanitky, kde jim bylo nařízeno, aby si svlékly spodní prádlo, a musely absolvovat vyšetření. Mnohé z nich kvůli šokujícímu zážitku vyhledaly v Austrálii lékařskou pomoc.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání