Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úplatky a podvody při zkouškách na řidičák? Ve Varnsdorfu úřadovala policie

Policie obvinila úředníky ve Varnsdorfu mj. z úplatkářství (ilustrační foto).
Policie obvinila úředníky ve Varnsdorfu mj. z úplatkářství (ilustrační foto).  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, yks - 
7. října 2020
13:58

Naučit se vyhlášku a pak si nervózně okusovat nehty nad testy patří tak nějak k univerzální zkušenosti každého budoucího řidiče. Policie však dospěla k názoru, že ve Varnsdorfu se dva zkušební komisaři a dvě další osoby snažili o ni připravit více než dvě desítky lidí. Samozřejmě to nemělo být zadarmo.

Policie obvinila ve Varnsdorfu na Děčínsku kvůli ovlivňování závěrečných zkoušek při získávání řidičského průkazu čtyři lidi z úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou dva zkušební komisaři, kterým měla policie prokázat přijetí úplatku ve 23 případech. V tiskové zprávě to ve středu uvedla policejní mluvčí Jana Slámová. Za podplácení hrozí až šest let vězení, za zneužití pravomoci až pět let a za přijetí úplatku až deset let vězení.

Oba obvinění komisaři podle Slámové prováděli zkoušky žadatelů o řidičské průkazy delší dobu v rozporu se zákony. Svoji pravomoc zneužili u 722 žadatelů o řidičské oprávnění, uvedla policie.

Jedna žena a provozovatel autoškoly pak byli v případu obviněni z podplácení. „Měli opakovaně poskytovat zkušebním komisařům finanční a jiné úplatky za to, že jako zkušební komisaři žadatelům o řidičská oprávnění odkontrolují a opraví testy," uvedla Slámová. Peníze podle ní předávali minimálně sedm měsíců od začátku letošního roku.

Kriminalisté v souvislosti s případem zasahovali na několika místech, včetně sídla zkušebních komisařů na odboru správních agend a dopravy městského úřadu ve Varnsdorfu. Provedli tři domovní prohlídky a jednu prohlídku nebytových prostor, přičemž zajistili přes milion korun v hotovosti a valuty, které podle policistů pocházely z trestné činnosti.

„Ve věci probíhají nadále úkony trestního řízení a u tří osob bude podán státnímu zástupci podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby," dodala mluvčí policie.

Barbarossa22 ( 7. října 2020 23:20 )

Nejvtipnější na tom je, že to dělali i naopak. A to tak, že lidem záměrně nedávali řidičák aby museli na zkoušku vícekrát a platili poplatek 700Kč za každý pokus. Mezi obvyklé výmluvy patřilo: "chybu jste žádnou neudělal, ale necítil jsem se s vámi bezpečně, takže si v autoškole připlaťte pár hodin a za pár týdnů to zkusíme znovu". A podobně... Problém byl, že toto se opakovalo třeba osmkrát a rozhodně se nejednalo o ojedinělé případy. (a jak to vím? zakusil jsem si to na vlastní kůži děkuji pěkně - takže ano jsem z Varnsdorfu a ano v posledních dvou letech jsem dělal řidičák)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání