Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Celá řada léků je pro řidiče nebezpečná, varuje expert na dopravu! Riziková jsou antidepresiva i prášky na tlak

/
  • 7. listopadu 2019 ● 06:00

    Automobiloví experti na Horké lince Blesku zodpověděli celou řádku dotazů. Zajímaly vás nejenom technické problémy aut a cesty do zahraničí, ale i zdraví, včetně léků za volantem. 

    Řízení auta vám v mnohém může ovlivnit zdraví. A platí to ale i naopak. „Celá řada léků je pro řidiče nebezpečná. Bohužel pryč jsou doby, kdy na obalu takových medikamentů na řidiče varovně zářil výstražný červený trojúhelník. Proto je dobré se před užíváním léků poradit s lékařem či lékárníkem.

    Dle Světové zdravotnické organizace antidepresiva zvyšují riziko zavinění nehody o 35 procent a léky používané při léčbě hypertenze o nemalých 7 procent,“ řekl odborník na telefonu Blesku Roman Budský. A ptali jste se i na celou řadu dalších dotazů od svítících kontrolek, přes autoškoly až po cesty do zahraničí.

    Odborníci v redakci Blesku.
    Autor: Tonda Tran

  • 1.

    Kvalita ojetin

    Odpovídal Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia

    Jak si mám vybrat ojetinu?

    V první řadě doporučuji kupovat auto u certifikovaného prodejce. U něj vždy máte mnohem větší garanci, že danému autu rozumí, zná jeho historii a umí ho opravit. Byť auto může vyjít dráž, z pohledu dvou let se vám investice určitě vrátí. Naopak rizikové jsou malé bazary a úplně nejrizikovější individuální prodejci. U nich nemáte šanci reklamovat.

    Kupoval jsem auto ve velkém bazaru. Druhý den mi odešlo čerpadlo a vůz byl nepojízdný. Mohu závadu u bazaru reklamovat?

    Zcela nepochybně. Vždy je důležité důkladně si přečíst kupní smlouvu. Rozsah záruky vždy záleží na kategorii vozidla. Na reklamaci máte ze zákona šest měsíců.

    Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia
    Autor: Tonda Tran

    Chci si koupit ojetinu, doporučil byste spíš benzin, nebo diesel?

    Diesel se vyplatí až od vyššího počtu najetých kilometrů, řekněme od 30 tisíc ročně. Jezdíte-li méně, doporučil bych spíš bezin. I proto, že když si koupíte starší auto, které má najeto přes 100 tisíc km, bude případná oprava rozbitého motoru u dieselu dvakrát dražší než u benzinu.

    Koupil jsem auto v bazaru. Prošlo evidenční kontrolou i dovozovou technickou kontrolou. Když jsem dal doklady na městský úřad, tak mi ho policie zabavila s tím, že je v evropském rejstříku hledaných vozidel. Co mohu dělat?

    To se občas stává. Obvykle jde o nějaký nezaplacený poplatek na vozidle, ale může jít i o odcizené vozidlo. V případě odcizeného vozidla dojde k jeho zabavení bez náhrady. Je dobré si prověřit historii a původ auta předtím, než ho zaplatíte.

  • 2.

    Chytáky v zahraničí 

    Odpovídal Igor Sirota, mluvčí autoklubu ÚAMK

    Jsem držitelem průkazky ZTP, díky tomu u nás v ČR neplatím dálniční poplatky. Platí toto zvýhodnění i v Rakousku?

    Bohužel ne. Budete si muset koupit dálniční známku. A to buď klasickou papírovou nalepovací nebo elektronickou. Rakousko nabízí obě možnosti.

    Chystáme se na nákupy do Drážďan. Potřebuji emisní plaketu?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Dnešní horoskopy