Smyky, vyhýbací manévry či brzděni na mokru, vše se senioři starší 65 let učili zdarma pod dohledem instruktorů v projektu Jedu s dobou. Využili možnosti nabrat nové zkušenosti i na „stará kolena“ v ostravském Centru bezpečné jízdy v Ostravě.

„Nesmírně si těch lidí vážím, přihlásí se, přijedou se svým autem, často z různých vzdálených koutů kraje, a chtějí se naučit nové věci, i takové, o kterých neměli tušení. Užívají si to, jsou lační po informacích,“ říká šéf polygonu Dalimil Frič.

Jako namrzlý rybník

Všichni účastníci dostali do auta vysílačku a poslouchali přesné pokyny, co mají kdy dělat, v jaké rychlosti, jak stáčet volant, jak brzdit.

Například na smykové desce, která auto pošle do smyku doleva či doprava na zkrápěný povrch, který klouže jako namrzlý rybník, je třeba vše provést co nejpřesněji. Je důležitá včasná reakce i konstantní rychlost při najíždění na desku,“ uvádí příklad Frič.

Neocenitelná zkušenost

V akci byly nejen auta nové generace. Svou zasloužilou felicii combi například „vyvezl“ Alfred Valošek (67). Na smykové desce byl jeden z nejlepších.

Video
Video se připravuje ...

Důchodci se učili zvládat auto ve smyku Michal Charbulák

„Je to perfektní věc. Člověk si to může vyzkoušet bez následků. Na cestě prostě nemáte šanci některé věci zjistit. Je to neocenitelná zkušenost, kterou bych ovšem nerad na cestě zažil,“ vylíčil Alfred Valošek (67) z Doubravy na Karvinsku.

Na počátku byly obavy

Nadšený je i Josef Hrubý (67) z Bílovce na Novojičínsku. Ten se projektu Jedu s dobou účastní pravidelně, dnes už je z něj zkušený mazák.

„Po první zkušenosti, kdy mě tady roztočili do hodin, jsem si říkal, už nikdy více. Ale stejně mi to nedalo, přišel jsem znova a opravdu jsem se zlepšil. Na cestách se už cítím jistěji,“ řekl.

Je to společenská událost

Podle pořadatele Dalimila Friče není akce jen prostým nácvikem pro důchodce. „Je to i společenské setkání, po praktické části a nácviku besedujeme, diskutujeme. Řešíme novinky v dopravě, předpisech, bavíme se o systému pokut. Na setkání zvu i zástupce dopravní policie. Už teď se těším na příští rok,“ uzavřel Frič s úsměvem.

Další ročník akce Jedu s dobou, jejímiž patrony jsou známé osobnosti, herec Pavel Nový (72) a závodník Karel Loprais, se bude konat zase za rok.

Fotogalerie
16 fotografií