Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obrovská naděje pro Terezu: Poslední víkend v pákistánské base?

Autor: jel - 
25. září 2020
05:02

Češka Tereza H. sedí v pákistánském vězení za pašování heroinu. Tamní premiér Imran Chán ale kvůli pandemii koronaviru začátkem září vyhlásil velkou amnestii. Vyžádal si i Terezin spis, který se k němu již dostal, a údajně by ohledně jejího případu mohl rozhodnout už tento víkend.

Pro velké propouštění uvězněných žen se pákistánské úřady rozhodly zejména kvůli epidemii koronaviru. Podle Justice Project Pakistan se v zemi nakazilo už bezmála 1900 vězňů.

V ohrožení se ocitli i ti, o jejichž kauzách dosud nebylo pravomocně rozhodnuto, anebo mají cizí státní občanství. Mnoho z nich má zamířit na svobodu. A mezi případy, u kterých mají úřady případné propuštění zvážit, se dostal i ten Terezin.

„Z věznice Kot Lakhpat bylo premiérovi zasláno pět spisů žen, které jsou cizinky. Jeden z nich se týkal i Terezy,“ uvedl pro Blesk pákistánský novinář Ali Aršád. Premiér teď podle něj rozhodne o tom, zda žena zamíří na svobodu.

Podle Aršáda by Tereze prý k cestě na svobodu mohlo pomoci také její velmi dobré chování ve věznici. „Podle hlavního dozorce Tereza dodržuje všechna pravidla, vždy spolupracuje s ostrahou a naučila se také mnoho z místního jazyka,“ prozradil Aršád s tím, že to vše je také uvedeno v jejím spisu. „Můj zdroj mi řekl, že premiér možná kvůli tomu svolá schůzi už tento týden,“ dodal. Aršád se již dříve se nechal slyšet, že podle něj má mladá žena solidní šanci, že Vánoce již oslaví ve své vlasti.

Tereza byla zadržena celníky 10. ledna 2018 na letišti v Láhauru. V jejím kufru bylo nalezeno téměř devět kilogramů heroinu. Od té doby je za mřížemi, v březnu 2019 byla odsouzena na osm let a osm měsíců ve vězení za pašování drog.

Tereza však tvrdí, že je nevinná a proti rozsudku se odvolala, řízení však ještě stále neproběhlo. Naposledy mělo proběhnout minulou středu, nakonec se kvůli osobním důvodům soudkyně nekonalo.

Thyronx ( 27. září 2020 01:14 )

Jinak ovšem názory šeské "společnosti" nezklamou. Jedno hovado lepší než druhé.

Thyronx ( 27. září 2020 01:12 )

Tak už to budou 3 roky v lednu..
Holka stálo ti to za to?

Ale jo, snad si vytrpěla dost aby dala v Česku pokoj. Bulvár se bude o ní prát, kdejaký blbec bude o né psát knihu, Možná si ji nějaký trouba i vezme..a co? Kus mládí má v hajzlu a zkušenost navíc.

ANO_nam_bude_lip ( 26. září 2020 08:11 )

Po soudruhu Zemanovi jsou už lavičky?

SCHWARZENBERG ( 25. září 2020 22:31 )

Už natáhl brka a zbyly po něm lavičky a rozkradená republika.

levice-je-smegma ( 25. září 2020 17:49 )

Její domov není Slovensko.
Bohužel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání