Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Gang 11 mladíků znásilnil studentku (†19) a shodil ji z 6patrové budovy: Vypukly celonárodní protesty

Gang 11 mladíků znásilnil studentku (†19) a shodil ji z 6patrové budovy: Vypukly celonárodní protesty (vpravo ilustrační foto).
Gang 11 mladíků znásilnil studentku (†19) a shodil ji z 6patrové budovy: Vypukly celonárodní protesty (vpravo ilustrační foto).  (Autor: Twitter, Reuters)
Autor: ran - 
21. září 2020
21:36

Lidé v Somálsku se bouří proti bujícímu násilí vůči ženám. Poslední brutální případ skupinového znásilnění a vraždy mladé studentky vyvolal velkou vlnu protestů napříč zemí. Volá se po zastavení těchto a podobných hrůz, které se v Somálsku dějí, aniž by na pachatele dopadala ruka zákona. K případu se vyjádřili somálští politici i představitelka OSN.      

Somálská studentka Hamdi Mohamed Farahová (†19) v pátek 11. září podle místních médií vyhověla pozvání na schůzku od muže, kterého považovala za přítele. Místo přátelství a slušného chování se ale dočkala brutality ohromné skupiny mladých mužů – podle tamních médií se jich na studentku vrhlo nejméně 11.

Po hromadném znásilnění zmučenou dívku shodili z šestého patra budovy v hlavním městě Mogadišu. Příbuzní Hamdi se o jejím utrpení a smrti dozvěděli, až když tělo leželo v nemocniční márnici. Policie údajně následující pondělí 11 útočníků dopadlo a pátrá po dalších. Případ hnul veřejným míněním. Zásadní změnu v boji proti kriminalitě vehementně požadují lidé na sociálních sítích i v ulicích.  

Příležitost k vyjádření si nenechali ujít ani vysocí představitelé země. „Já a další náboženští předáci důrazně žádáme vládu, aby zahájila pečlivé vyšetřování tohoto případu brutálního znásilnění. Hamdi a její rodině se musí dostat spravedlnosti,“ řekl podle Daily Mail na tiskové konferenci v Mogadišu Sheikh Bashir Ahmed Salad, předseda místní náboženské rady.

„Růst počtu znásilnění a vražd našich dívek a chlapců je zcela nepřijatelný. Všechny tyto případy jsou ohavné a zavrženíhodné. Porušují nejen lidská práva, ale také právo islámské,“ napsal pro změnu na twitter somálský senátor Ilyas Ali Hassan.   

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bachelet rovnou zkritizovala vedení státu. „Jsem znepokojena rostoucím počtem hlášení o sexuálním násilí vůči ženám, dívkám a chlapcům. Vyšetřovací orgány mu přitom věnují zcela minimální úsilí,“ řekla. 

Video se připravuje ...
Další videa