Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jozef (†39) zemřel v belgické cele: Policejní brutalita! Strážnice hajlovala a předváděla Hitlerův knírek

Autor: shp, ČTK - 
20. srpna 2020
11:50

K otřesnému případu policejní brutality došlo podle všeho v belgické věznici. Policisté tam měli zpacifikovat brutálním způsobem Slováka Jozefa Ch. (†39), který poté zemřel. Jedna ze strážkyň zákona navíc při děsivém činu hajlovala a pod nosem si vytvořila prsty nechvalně proslulý knír Adolfa Hitlera.

Belgická policie vyšetřuje smrt Slováka, který zemřel před dvěma lety v místní nemocnici po zatčení na letišti v Charleroi. Jeho rodina tvrdí, že se stal obětí policejního násilí a stěžuje si na pomalý postup belgické justice. Ve středu některá belgická média zveřejnila záběry z vězeňské kamery, na nichž se policisté v cele smějí.

Nacistický pozdrav

Jedna policistka navíc zvedá ruku v nacistickém pozdravu, zatímco další policisté na zraněném muži klečí. Informoval o tom dnes server BBC. Jozef Chovanec (†39), který často z pracovních důvodů cestoval mezi Slovenskem a Belgií, byl zadržen 23. února 2018 na letišti v Charleroi poté, co se dostal do potyčky s policisty.

Byl totiž vyveden z letadla, kde se podle policie choval násilně, a kapitán letadla proto odmítal se strojem vzlétnout. V cele předběžného zadržení si podle dřívějších zpráv Slovák způsobil sebepoškozující zranění a byl převezen do nemocnice, kde později zemřel.

Klečeli mu na hrudníku 16 minut

Policisté tvrdí, že se muže v cele snažili uklidnit poté, co opakovaně narážel hlavou do dveří cely, až začal krvácet. Podle videozáznamu policisté klečeli Slovákovi na hrudi 16 minut, uvedl dnes deník Sme. „Blokování dýchání našeho klienta po dobu 16 minut není normální," citoval slovenský deník advokáta rodiny Lennerta Dierickxa.

„Je to nepřístojné a absolutně šokující," komentoval video belgický ministr spravedlnosti Koen Geens podle agentury AP. K délce vyšetřování uvedl, že se protáhlo kvůli pandemii covidu-19 i kvůli tomu, že obhajoba požádala o další úkony. Také belgický ministr vnitra Pieter De Crem označil záběry z videa za „něco absolutně nepřiměřeného" a vyzval k úplnému objasnění okolností.

Kauza připomíná nedávný případ z amerického Minneapolisu, kde v květnu zemřel černoch George Floyd při zatýkání policisty, z nichž jeden mu rovněž několik minut klečel na krku. I tehdy policisté tvrdili, že se ho snažili uklidnit. Floydova smrt vyvolala masové protesty proti policejnímu násilí a rasismu nejen v USA, ale i v dalších zemích.

 

e.lesanova ( 20. srpna 2020 21:54 )

A to víte jak, že ho "zabili" ?? Měl evidentně problémů víc než je zdrávo, takže to nechme na pitvě a výsledku vyšetřování, ne na zbožném "přání" rodiny...možná se o Jozefovi dozví "spoustu zajímavého"

e.lesanova ( 20. srpna 2020 21:49 )

Kauza NIC nepřipomíná Z letadla byl vyveden pro agresivitu, na videu je vidět, že SÁM tříská hlavou do mříží / asi policejní brutalita, jo ??/, pak se ho snaží horko těžko uklidnit a zpaci­fiko­vat.­..mož­ná by si měla jeho rodina někdy vyzkoušet jak je složité zklidnit agresivního jedince, možná i pod drogama..Strážnice "nehajluje", ale dává pokyn někomu u dveří...ten článek psal nějaký novinářský debil nebo co ???

luboze ( 20. srpna 2020 16:08 )

Psychicky choreho muza mali spacifikovat putami,pripadne kazajkou a hlavne injekciou na ukludnenie, mal sice velky psychicky problem a oni ho zabili

komcak ( 20. srpna 2020 12:43 )

KKT dostojeviskij...

dostojevskij ( 20. srpna 2020 12:07 )

Je vidět, že nikde na světě s .... nepářou. Jen u nás ta huma­nita­....­....­.Ale máme, co jsme chtěli!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání