Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turista se zřítil ze skály na Šumavě! Polámaného ho transportoval vrtulník

Autor: ČTK - 
7. srpna 2020
18:07

Německý turista spadl ze skály ležící na hranicích třech států na Šumavě. Po pádu ze třímetrové výšky si přivodil otevřenou zlomeninu. Na místě zasahoval vrtulník a také čeští záchranáři.

Na šumavském vrcholu Trojmezí spadl v pátek odpoledne ze skály německý turista. S otevřenou zlomeninou nohy a vykloubeným ramenem jej vyprostili záchranáři. Turistu pak přepravili k dalšímu ošetření do Německa. Informoval o tom náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Trojmezí leží na rozhraní Česka, Rakouska a Německa. Muž se zřítil zhruba z třímetrové výšky. „K nehodě jsme ihned vyrazili ve dvou s potřebnou technikou. Předpoklad byl, že muž je v těžko přístupném skalním terénu, takže kromě ošetření musíme zajistit i bezpečné přiblížení vrtulníku či vyzdvižení pacienta,“ uvedl zasahující člen horské šumavské horské služby Ondřej Zeman.

Na místo také přilétl vrtulník záchranné služby z Bechyně. Zdravotníci muže umístili do vaku a vytáhli na palubu vrtulníku. Z místa pak odletěli na německou stranu nedaleké hory Třístoličník. „Pod jeho vrcholem je horská chata spolku německých turistů. U ní posádka přistála a předala muže zdravotníkům německé záchranné služby. V takových případech je podobná příhraniční spolupráce a koordinace záchranných služeb nezbytná a naštěstí bezproblémová,“ uvedl Janďura.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání