Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obří nafukovací hala vyrostla v Libni: Hasiči v ní budou záchranářům dezinfikovat sanitky

Autor: ČTK - 
24. března 2020
16:32

Vojáci postavili v Praze pro pražskou záchrannou službu nafukovací halu. Armáda to v úterý uvedla na svém twitteru. Sloužit bude pro dekontaminaci sanitek, které vyráží k pacientům s podezřením na onemocnění novým typem koronaviru. Halu vybudovali ženisté z Bechyně.

Pražská záchranná služba minulý týden zřídila výjezdovou skupinu, tzv. záchranářský tým speciálních činností. Poskytuje péči pacientům s podezřením na onemocnění způsobené novým typem koronaviru nebo s potvrzeným onemocněním. Vybaveni jsou ochrannými protichemickými obleky i například celoobličejovými maskami a filtroventilační jednotkou, které lze po použití očistit a znovu použít.

Jejich dekontaminaci zajišťují pražští hasiči, uvedla minulý týden pražská záchranná služba v tiskové zprávě. Aby byli při práci chráněni před nepřízní počasí, pražští záchranáři požádali podle své mluvčí Jany Poštové armádu o postavení přístřešku.

Armádní mluvčí Magdalena Dvořáková v pondělí řekla, že armáda se rozhodla v Praze postavit na výjezdovém stanovišti pražské záchranné služby v Libni nafukovací halu o rozměrech asi osm metrů na 13 metrů, která je vysoká čtyři metry. Mohou tak do ní vjet i dezinfikovaná vozidla.

V boji se šířením koronavirové nákazy armáda pomáhá například rozvozem zdravotnického materiálu, střežením uzavřených obcí na Olomoucku, testováním na koronavirus nebo zajištěním zdravotnické pomoci. Na pomoc policistům hranicích bylo vyčleněno téměř 1000 vojáků. Armádní airbus se také zapojil do převozu rychlotestů z Číny nebo českých občanů z Pobaltí.

Armáda také nabídla telefonickou psychologickou pomoc. Na dotazy týkající se současné situace chtějí vojenští psychologové odpovídat také prostřednictvím krátkých videí, která budou zveřejňovat na sociálních sítích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa