Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bývalou partnerku David zavraždil nožem: Nešlo o zvlášť trýznivou smrt, rozhodl soud

Muž spáchal vraždu nožem (ilustrační foto).
Muž spáchal vraždu nožem (ilustrační foto).  (Autor: Policie ČR, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
7. července 2020
15:27

Trýznivá je každá vražda, řekl v úterý Vrchní soud v Praze a s ohledem na to zmírnil trest Davidu Fialovi, který na podzim 2019 ubodal bývalou partnerku. Zkrátil mu dobu věznění a také snížil odškodné, protože původní částka by pro něj mohla být likvidační. 

Osmadvacetiletá žena zemřela ve svém bytě poté, co se ráno 5. listopadu 2019 vrátila z noční směny. Na návštěvu tam za ní přišel její expartner, šestadvacetiletý David Fiala, který jí začal vyčítat, že si několik týdnů po skončení jejich vztahu dopisuje s jiným mužem.

Když tě nemůžu mít já...

Žena to popírala a bývalého přítele vyzvala, aby odešel. Fiala pak sebral v kuchyni nůž a schoval si ho na zádech za kalhoty. Když do něj pak strčila a trvala na tom, aby šel pryč, vytáhl nůž a pobodal ji.

Umírající žena Fialu marně prosila, aby jí přivolal lékařskou pomoc, a připomínala mu, že je matkou malého dítěte. Podle soudního znalce umírala nejméně deset minut.

Měl prý afektivní záchvat

„Nevím, proč jsem to udělal. Nechtěl jsem jí ublížit. Měl jsem zatmění, bylo mi špatně, na zvracení. Měl jsem afektivní záchvat," řekl dnes Fiala soudcům.

„Začal jsem panikařit. Vzal jsem z kuchyně utěrky, snažil jsem se tu ránu na břiše zacpat, ale všude už byla spousta krve," popsal. „Byl jsem přesvědčený, že je mrtvá," odpověděl na dotaz, proč nepřivolal lékaře.

Skok ze stožáru si rozmyslel

„Pak jsem odjel a chtěl jsem se zabít," doplnil. Vylezl na stožár, skok z výšky si však nakonec rozmyslel a nechal se zatknout.

Fialův obhájce se snažil prokázat, že jeho klient neměl vraždu předem promyšlenou. Poukazoval také na to, že dívka byla mladíkovou první vážnější známostí, že na ni byl evidentně velmi fixován a že sám uvedl, že je jí posedlý a nemůže bez ní být. Státní zástupce odmítl tvrzení, že by Fiala vraždil v afektu a na základě momentálního rozpoložení. „Stav zhrzenosti a chorobné žárlivosti byl u pana obžalovaného dlouhodobý," podotkl.

Každá vražda je surová a trýznivá

Pražský vrchní soud definitivně rozhodl, že si muž odpyká 15 let vězení. Částečně vyhověl mladíkovu odvolání a o dva roky mu zmírnil původně uložený trest. Ke snížení trestu přistoupil odvolací senát proto, že podle jeho závěru nebyla vražda natolik trýznivá, aby naplnila přísnější právní kvalifikaci. „Každá vražda je surová a svým způsobem trýznivá, pokud oběť nezemře hned, což bývá velice zřídkakdy," podotkl soudce.

Nezletilému synovi zavražděné má muž podle rozsudku zaplatit milion korun jako náhradu nemajetkové újmy. „Obžalovaný se svými dluhy má ještě do budoucna co platit. Stanovená částka pro něj nemůže být likvidační," vysvětlil soudce s odkazem na judikaturu  Nejvyššího soudu.

 

 

poky-f ( 7. července 2020 16:44 )

Takové rozsudky naši Justice jen PODPORUJÍ zločinnost ! HNUS !!

Monikay ( 7. července 2020 15:47 )

zavražděná by asi o trýznivosti své smrti mluvila jinak....snad zohlednili že jí odmítl zavolat záchranku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání