Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslední dopis Marečkova (†2) vraha matce: Jako by měl dvě tváře! Psycholožka zmínila nejvyšší trest

Autor: Tomáš Koníček, lc - 
4. července 2020
05:01

Dvě tváře vraha? Josef Kuča (†21) loni v únoru naprosto bezcitně umučil bezbranného Marečka (†2). Poslední dopis adresovaný své matce Danuši (39), který má Blesk k dispozici, ale jako by psal úplně jiný člověk. Vyjadřuje v něm obrovský stesk po rodině a také několikrát vyslovený dotaz, zda jsou všichni v pořádku. Nad Kučovou osobností se pro Blesk.cz zamyslela psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Jak pravděpodobné je, že se oběsil?

Čas přemýšlet na samotce

„Mám tě moc rád a hodně mi chybíš,“ píše Kuča v dopise dva dny před svou smrtí, která je stále zahalena tajemstvím. Kuča se v dopise neustále ptá na rodinu, vzpomíná na mladší sourozence a přiznává, že těžce snáší samotu.

„Dneska už jsem pátý den sám na cimře a moc mi ty dny neutíkají,“ píše v jedné větě, o kus dál se motiv samoty opakuje, a s ním i přiznání, že má spoustu času bilancovat. „Teď, když jsem sám na cimře, mám aspoň čas přemýšlet, abych si to mohl srovnat v hlavě,“ dodává.

Vrah Josef Kuča u soudu Vrah Josef Kuča u soudu | Blesk:Michal Israel Volf

Izolace jako trest

Podle psycholožky Štěpánkové právě výše trestu a pocit naprosté samoty mohl být spouštěčem rozhodnutí spáchat sebevraždu oběšením. „Z dopisu je patrné hluboké zklamání nad zvýšením trestu a také v něm vyjadřuje, že pobyt o samotě těžce snáší. Samotka je pro člověka nejvyšší trest, protože člověk je bytost společenská,“ vysvětluje psycholožka a popisuje následky takového pobytu.

„Když je člověk dlouhodobě konfrontován s izolací, velmi snadno se dostane do smutku, deprese, pocitu ztráty smyslu života, do pocitu bezcennosti,“ soudí Štěpánková.

Radana Rovena Štěpánková Radana Rovena Štěpánková | Blesk.cz

Rozptýlit se Kuča naopak snaží alespoň řešením praktických věcí, jako je přijímání balíků z domova. „Protože jsem už odsouzenej, tak mám nárok na balík jednou za šest měsíců,“ popisuje svou situaci. A svěřuje se i s tím, že na Pankráci nechodí ani na vycházky: „…jsou na mě moc brzo,“ vysvětluje.

Do dopisu se mu ale opět vkrádá úzkost a tíseň. „Teď, když píšu, tak je mi fakt moc těžko, neumím ani popsat, jak moc,“ přiznává. Podle psycholožky je zklamání, smutek a ztráta perspektivy předpoklad ke spáchání sebevraždy, i když ji ve vězeňském prostředí zřejmě není úplně lehké provést. „Vzpomeňme, že při týrání batolete byl také vynalézavý, tak je možná i vynalézavost v tom, jak se zabít i ve vězení,“ uzavírá Štěpánková.

 

Video  Za dvojnásobnou vraždu dostal od Krajského soudu v Brně 30 let vězení.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Idik-Luia Lakatoova ( 8. července 2020 15:16 )

Je jasné že on je sadista ..po rodine aj zamorejme jeho mladšia sestra tá nie je taky dosť dobrá povedala že jej brat satan nezabil Marečka D: a dobre že zomrel nech on zdochne a jeho mama bude a psichytri

Idik-Luia Lakatoova ( 8. července 2020 15:13 )

A ten list to nepísal on to je blbosť !! Včak nepíše dlhú článok A veľa väzňov sa zabili viac ?O samovražde ..a jeho matka zle ho vychovala toho ***a a nestarala sa o syna 😂 a nemala nič a neprizná pravdu čo je zas ..kluka a bol detského domova ..a polícia nepovie pravdu ..co sa mu stalo.

Idik-Luia Lakatoova ( 8. července 2020 15:06 )

čítala som článok ktorí v base pokúsil o samovraždu takze verím že nechcel ďalej žiť za čo dostal 22 rokov a bez fety by som nevydržal a keď miluje svoju mamu otca adt tak nemusel Obesity

maruna12 ( 4. července 2020 21:08 )

Slabý intelekt a napíše krasopisný dopis. Celkem rozpor.

Jana Eber Smidova ( 4. července 2020 20:59 )

souhlas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání