Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovatel Pavel přišel po bouřce a uviděl tu zkázu: Výboj mu zabil celé stádo!

Aktualizováno -
20. června 2020
08:59
Autor: jel - 
19. června 2020
20:07

Neštěstí postihlo majitele družstva Pavla Stece ze slovenské obce Valaská Belá, který pracuje se zvířaty už mnoho let. Při obrovské bouřce jeden blesk udeřil do stáda, které se schovávalo pod stromy. Zahynulo 22 krav a jeden býk.

Pan Pavel prý zažil nejhorší bouřku ve svém životě. „Myslel jsem si, že ten blesk uhodil do centrálního hromosvodu,“ řekl majitel pro TV Markíza. Druhý den bohužel zjistil smutnou pravdu. Výboj neudeřil do hromosvodu, jak si myslel, ale asi o 150 metrů dál.

Tam se před deštěm pod stromy ukrývalo stádo krav. Výboj údajně nezasáhl ani strom, ale přímo zvířata. Ta neměla proti zásahu proudem naprosto žádnou šanci, dobytek údajně doplatil především na to, že stál blízko u sebe. Zemřelo dvaadvacet krav a jeden plemenný býk, kterého pan Pavel koupil velmi nedávno. „To jsem koupil asi před měsícem a půl za tři tisíce eur (v přepočtu 72 tisíc korun, pozn. red.),“ prozradil televizi nešťastný Slovák.

Celková škoda přesáhla v přepočtu více než 700 tisíc korun. Zároveň smrt krav farmáře, který pracuje se zvířaty více než padesát let, zasáhla také po citové stránce. Jak sám přiznal, rozplakalo ho to. „Celý život pracuji se zvířaty a je mi to upřímně líto, že takovým způsobem odešly ze světa,“ svěřil se pan Pavel. S takovou hrůzou se prý za celou dobu, co v zemědělství pracuje, ještě nesetkal.

Video  Chovatel Pavel přišel po bouřce a uviděl tu zkázu: Výboj mu zabil celé stádo! 
Video se připravuje ...

JaNat ( 20. června 2020 14:25 )

Pana chovatele je mi strašně líto, tohle je skutečné neštěstí. Tady by se mělo pomoci. Ach jé, dnešní chovatelé a zemědělci to mají opravdu těžké. Blesku udělej prosím něco, sbírku - myslím, že každý člověk s rozumem rád přispěje.

MAMKA2316 ( 20. června 2020 13:40 )

Nemůžu pochopit co to píší za hyheny třeba takoveknedloprase je horší já prase že by byl s prahy

kukuku ( 20. června 2020 10:10 )

Zanedbal školení spolupracovníků ve firmě. Měl je naučit při bouřce chodit pod bleskosvod.

naidka ( 20. června 2020 09:37 )

Souhlas, moc hezky napsané, není co dodat.

MarcelaMaff ( 20. června 2020 05:46 )

To je neštěstí. Je mi ho moc líto. Zemědělci se hrozně nadřou, neznají víkendy, svátky, dovolené.... Neustále zápasí s kvotami, předpisy, přírodou, trhem. Snad měl stádo pojištěné, alespoň finančně by ho to nezničilo, i když je to jako tragédie v rodině.
Vyšší moc je prevít, škoda, že se příroda mstila zrovna na tom, kdo s ní žije podle dávných pravidel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání