Na třetí stupeň povodňové aktivity v regionu vystoupaly Jičínka a Polančice. Hasiči čerpají vodu ze vzniklých lagun a pak také ze sklepů, suterénů, garáží, balkonů či výtahů. Pročišťují kanály a jiné propustky.

„Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Zásahy jsou zatím bez zranění.

Video
Video se připravuje ...

Tak po velkých deštích vapadá Martinovská ulice v Ostravě. pro Blesk Ondiss

Stavěli hráze

V noci na pátek museli hasiči stavět na čtyřech místech v regionu také ochranné hráze. Použili k tomu více než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy.

Zhruba stovka zásahů hasičů připadá na Ostravsko. „V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově, blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé,“ uvedl Kůdela. Dalších asi 30 událostí hasiči měli na Novojičínsku. V ostatních okresech regionu je situace klidnější.

Laguny zastavily dopravu

Hasiči ve čtvrtek odpoledne například vytahovali osobní automobil, který vjel do vodní laguny na křižovatce Martinovské a Provozní ulice v Ostravě a jejich okolí. Městská policie tam odkláněla dopravu, přes lagunu nemohly projet ani tramvaje. Hasiči čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéct.

V pátek ráno hasiči čerpali vodu například ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě.

Hrozí 20leté záplavy

V regionu platí třetí povodňový stupeň na Polančici v Polance nad Odrou. Jičínka v Novém Jičíně klesla na druhý stupeň povodňové aktivity, kterého už dosáhla také Bílovka ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku. Na prvním povodňovém stupni je Lučina v Domaslavicích na Frýdecko-Místecku.

„Povodí je velmi nasycené. Lze předpokládat, že při opakovaných srážkách avizovaných Českým hydrometeorologickým ústavem se situace zhorší a může být dosaženo pětiletých až dvacetiletých povodní na celém území Povodí Odry,“ uvedla mluvčí povodí Šárka Vlčková.

Problémy jsou zatím nejvíce na menších tocích, ale lze očekávat, že se situace začne zhoršovat i na těch větších. Nádrže v regionu jsou připraveny, voda je v zásobním prostoru a retenční prostory sloužící právě pro zachycení povodně jsou nachystány.

Vydatné deště mají pokračovat v Moravskoslezském kraji i v následujících dnech.

VIDEO: Před pár dny se prohnala velká voda Rýmařovem. Plavaly v ní dokonce ledové kry, které vznikly z krup.

Video
Video se připravuje ...

Přívalový déšť vyplavil v Rýmařově několik domů Aktu.cz

Fotogalerie
54 fotografií