Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická smrt chlapce (†7) pod koly autobusu: Pantofle, ani omylem! říká expert

Autor: Jan Doležal - 
11. června 2020
05:01

Proč? Mučivá otázka zní v uších blízkých a kamarádů malého školáka (†7), kterého v úterý na nádraží ve Slaném zabil autobus. Podle prvních slov šoféra (59) došlo k tragédii kvůli zaseknutému plynovému pedálu, ve hře je ale i varianta, že svou roli sehrála i řidičova nevhodná obuv. K pantoflím, které měl řidič na nohou po nehodě, se vyjádřil dopravní expert Jan Pechout. 

Ani náhlá zdravotní indispozice, ani alkohol v krvi šoféra. Policisté tyto dvě možné příčiny tragédie už vyloučili, a v úvahu tak přichází technická závada na autobusu. „Zasekl se mi plynový pedál. Přijížděl jsem do zastávky a během vteřiny se sám přidal plyn a jelo to furt,“ citoval Deník slova řidiče krátce po nehodě. 

Na povrch však vyplulo závažné podezření. Fotografie, pořízené jen několik málo okamžiků po bouračce, zachycují autobusáka obutého do bílých pantoflí! Měl je na nohou i ve chvíli, kdy vozem zdemoloval zastávku a narazil do lidí? A jaký vliv to mohlo mít na tragické události, k nimž došlo?

Dopravní expert Jan Pechout: Špatný zákon, v Německu je zákaz 

Není pochyb, že pantofle jsou coby obuv pro řízení motorového vozidla naprosto nevhodné. Potvrzují to nejen policisté, ale také odborníci na dopravu. „Na vině je špatný zákon. V České republice můžete sednout za volant v pantoflích i ve vysokých podpatcích. V Německu je to už desítky let zakázané a řidičům hrozí vysoká pokuta,“ řekl Blesku dopravní expert Jan Pechout. 

Podle slov Jana Pechouta usedají za volant v pantoflích celé dvě třetiny profesionálních šoférů! „Ve většině případů se vymlouvají na to, že obuv je pohodlná. To je sice pravda, ale řízení v pantoflích může skončit tragicky. Nemáte pocit jistoty. Stačí, aby bota sjela z pedálu, začnete po ní instinktivně nohou šmátrat, ztratíte přehled nad řízením a malér je na světě,“ míní Pechout. 

Policie řeší obuv i svědky

Vyšetřování nehody probíhá nepřetržitě. „Budeme vyslýchat přímé účastníky havárie, jakmile to dovolí jejich zdravotní stav, a to včetně řidiče. O možné příčině, která se týká nevhodné obuvi muže za volantem autobusu, samozřejmě víme a prověřujeme ji,“ řekla včera Blesku Michaela Nováková z kladenské policie. 

Video  Vrtulník odlétá od nehody ve Slaném  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Nesmí za volant 

Společnost Arriva, které autobus patří, postavila okamžitě řidiče mimo službu. „Řidiči mají od nás předepsanou celou uniformu, jak má vypadat od vrchu dolů. Jsou předepsané boty s plnou patou,“ konstatoval mluvčí Arrivy Jan Holub. Firma chce vyčkat na výsledky policejního vyšetřování.

Chlapce držel v náručí 

Neštěstí se stalo v úterý, dvacet minut po 12. hodině na autobusovém nádraží v centru Slaného. Řidič autobusu vjel na ostrůvek a zdemoloval zastávku, kde byli lidé. Při nehodě zemřel chlapec (†7). „Vyběhl jsem a okamžitě jsme zachraňovali toho kluka. Někdo mi ho dal do ruky, tak jsem ho držel celou dobu. Říkal jsem mu: Neboj se, budeš v pořádku, přijede sanitka,“ popisoval TV Prima svědek. Dítěti ale už nebylo pomoci. 

Jirik-ta ( 11. června 2020 20:26 )

„Zasekl se mi plynový pedál. Přijížděl jsem do zastávky a během vteřiny se sám přidal plyn a jelo to furt,“ citoval Deník slova řidiče krátce po nehodě. Prostě to jelo furt Asi s tím nešlo nic dělat. Jak to zastavilo? Asi samo.

Jirik-ta ( 11. června 2020 19:28 )

"Podle Jana Holuba, mluvčího společnosti Arriva, která autobus provozuje, mají šoféři předepsané oblečení, ve kterém smějí řídit.

„Naši řidiči mají jasně předepsanou uniformu. Obuv má být s plnou patou i špičkou. Nebudeme jakkoliv spekulovat a čekáme na výsledky vyšetřování. Policie musí říct, co přesně se stalo,“ uvedl Holub." novinky.cz

Jirik-ta ( 11. června 2020 18:53 )

S Flixbusem to frčí taky pěkně a bez cinskych pantofli.

Jirik-ta ( 11. června 2020 18:01 )

FLIXBUS to zvládá bez pantofle a bez zákonů.

Jirik-ta ( 11. června 2020 17:59 )

Jinak já když jednou za rok někam jedu tak jedině FLIXBUSEM. Takže asi tak. A pantofle? Vem to čert. Škoda kluka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání