Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Při tragédii ve Slaném zemřel chlapeček (†7): Držel jsem ho celou dobu, popsal svědek

Autor: rc - 
9. června 2020
20:07

Tragédie se stala v úterý na autobusovém nádraží ve Slaném. Jeden z autobusů tam vjel na zástavku a zranil čtyři lidi! Sedmiletý chlapec utrpěl vážná zranění. Záchranáři ho oživovali několik minut, ale marně. Chlapec zraněním podlehl. Otřesený řidič (59) autobusu popsal, jak k tragické nehodě došlo! Autobusu měly selhat brzdy a navíc se měl sám od sebe přidávat plyn. Na místě tragédie se navíc měla odehrát šarvátka. Horor na místě popsal i další svědek.

Vrtulník v úterý krátce po poledni zasahoval ve Slaném. Autobus, který mířil z Kladna, narazil do tamní zastávky, kterou zdemoloval. Zranil při tom čtyři lidi. „Slyšel jsem obrovskou ránu, tak jsem se běžel podívat, co se stalo. Viděl jsem také lidi, kteří utíkali s dítětem v náručí, které mělo krev na obličeji. Všichni křičeli, ať se volá záchranka. Pak jsem viděl, jak vedou staršího pána s berlemi posadit na lavičku do vedlejší zastávky, ale normálně komunikoval,“ uvedl pro Deník.cz řidič osobáku Aleš, který v době tragédie byl na sousední čerpací stanici.

Video  Vrtulník odlétá od nehody ve Slaném.  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Na místo okamžitě vyrazily záchranné složky. „Mohu potvrdit, že jsme ve 12:30 přijali hlášení o nehodě na autobusovém nádraží ve Slaném. Podle prvotních zjištění byly zraněny dvě osoby, pro které přiletěla letecká záchranná služba,“ řekla pro Blesk.cz policejní mluvčí Michaela Nováková. Jeden ze zraněných byl osmiletý chlapec. 

Svědek: Držel jsem ho celou dobu

„Najednou slyším za sebou rány, kouknu se a vidím, jak hrne autobus městské hromadné dopravy červenej čekárnu i se zábradlím,“ uvedl svědek nehody pro CNN Prima News a dodal, že řidiče zná, tak se ho šel zeptat, co se stalo, a ten mu řekl, že se mu zasekl plyn. „Jsem vyběh a okamžitě jsme zachraňovali toho kluka a někdo mi ho dal do ruky, tak jsem ho držel celou dobu,“ prozradil jiný svědek. „Tak jsem mu říkal, že je v pořádku, neboj se, přijede sanitka,“ popsal tragickou událost. Jenže to se bohužel nestalo. 

Vrtulník se vracel prázdný

Ještě po příletu vrtulníku se snažili záchranáři chlapce oživovat. Pokusy o jeho záchranu ale vyšly naprázdno. „Nezletilá osoba utrpěla zranění, která i přes veškerou snahu zdravotníků nepřežila,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Podle Aleše na místě byl zřejmě i chlapcův otec, který se měl vrhnout na řidiče. „Přiběhl na místo nějaký pán, patrně rodič zraněného dítěte, a strhla se menší šarvátka. To je ale celkem pochopitelné v takové situaci. Pracují nervy a asi si to chtěl vyřídit s řidičem,“ dodal.

Otřesený devětapadesátiletý řidič promluvil o tom, jak k tragédii mělo dojít. Poté, co se autobus přibližoval k zastávce, měly mu selhat brzdy a navíc se měl sám od sebe přidávat plyn! „Zasekl se mi plynový pedál. Přijížděl jsem do zastávky a během vteřiny se sám přidal plyn a jelo to furt. Přijížděl jsem do zatáčky u Penny, a protože tam stáli lidi, musel jsem strhnout volant, abych je nepřejel,“ popsal podle Deníku vteřiny před tragédií s tím, že poté, co strhl volant, najel zezadu do zastávek. „Bohužel za zastávkou stály děti, které tam neměly co dělat, chtěl jsem se vyhnout i jim, ale v té rychlosti jsem to nestačil,“ dodal pro Deník nešťastný šofér.

Dopravce se za tragédii omluvil

„Autobus byl před devíti dny na pravidelné prohlídce. Řidič u nás pracuje přes rok, jsme s ním spokojeni. Teď čekáme na další informace a závěry vyšetřování,“ sdělil CNN mluvčí dopravní společnosti ARRIVA, Jan Holub. „Zároveň se snažíme sehnat kontakty, abychom nabídli veškerou pomoc a součinnost a k nešťastné události se postavili čelem. Hluboce se omlouváme,“ řekl Holub. 

Jirik-ta ( 10. června 2020 15:44 )

To už je taková smůla. Selhalo všechno: spojka, brzdy(ruční, motorová, nožní), řízení, plyn(akcelerátor) Zkrátka nešlo zastavit a ani uhnout. Prostě jen to tam válcovat, ale najednou to zastavilo.

kriv ( 10. června 2020 14:01 )

Olafe ty jsi parchant tebe měl táta vyklepat na plot ty zdechlino. Přeji ti abys do rána natáhl ráfky.

lunatic ( 10. června 2020 02:54 )

Svědek popsal,jak někoho držel -asi toho chlapce,jsem už i líný to číst - mě totiž spíše zajímá podstata a sice - co se tím hmatatelně docílilo? Život se totiž neskládá ze snahy,ba ani z úsilí-rozhodují výsledky,které jdou jasně změřit .Pokud se budeme neustále bavit o úsilí,no tak to má i ta partička náhodně sebraných diletantů v podobě vlády,ale jediným měřitelným výsledkem jejich úsilí je,že většina lidí skončí jaksi existenčně v bídě

JaNat ( 9. června 2020 22:19 )

Jo ten říkal, ten zas něco jiného, nic nevíš, ale už máš jasno. Nech toho.

JaNat ( 9. června 2020 22:18 )

Strašná tragedie. Rodině úpřímnou soustrast, bude potřebovat hodně sil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání