Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vězeň z Liberce prchl ze svého pracoviště: U kamaráda se schovával v posteli!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Václav Burian)
Autor: VaB, ČTK - 
19. května 2020
15:41

Jistý vězeň z Liberecka během prvního dne, kdy byl mimo věznici, vzal do zaječích. Místo na záchod prostě odešel k vrátnici, podlezl závoru a prchal. Policisté ho našli do 85 minut, schovával se u kamaráda.

V úložném prostoru postele v bytě svého kamaráda v České Lípě nalezli v pondělí policisté uprchlého čtyřicetiletého vězně z věznice ve Stráži pod Ralskem. Utekl první den, kdy byl při výkonu trestu mimo věznici. 

„Na svobodě si pobyl pouhých 85 minut a za tak krátký prožitek volnosti se jeho původně třicetiměsíční trest odnětí svobody může protáhnout až o pět let. Přesně taková trestní sazba mu nyní hrozí za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Muž si odpykává trest ve strážské věznici za majetkovou trestnou činnost od loňského prosince. Z nestřeženého pracoviště firmy Modus v Dubické ulici v České Lípě utekl v pondělí zhruba v 17:10, když se vymluvil, že odchází na toaletu.

„Zamířil ale rovnou na vrátnici, a když ho chtěla zastavit vrátná, podlezl závoru a utekl. My jsme ho následně hledali po celém městě i na hlavních výjezdových komunikacích a kromě toho jsme navštívili jednu místní rodinu, na kterou měl mít z minulosti osobní vazbu,“ uvedla Baláková. Vězňův kamarád podle ní popřel, že by ho znal, a policisty dokonce pozval dovnitř, aby se sami přesvědčili, že ho nikde neschovává. 

„Ochotně nás provedl svým příbytkem a ukázal nám i ložnici. Zde se kromě jiného nábytku nacházely dvě postele s úložným prostorem a na jedné z nich seděla žena, kterou jsme požádali o to, aby vstala a postel otevřela,“ uvedla Baláková.

Žena se nejprve vymlouvala na to, že je postel rozbitá a nejde otevřít, nakonec ale policistům ustoupila. „A světe, div se, v ní se ukrýval hledaný vězeň. Hlídce žádný odpor nekladl a nechal se v klidu z bytu odvést,“ popsala Baláková. Podle ní hrozí trestní stíhání i jeho známým. „Jejich podíl na ukrývání vězně nyní prověřujeme. Ten můžeme za určitých podmínek kvalifikovat jako přečin nadržování, za který pachateli hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody,“ dodala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání