Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expolicistu Vladimíra zákeřně ubodali: Údajný vrah si dál běhá po svobodě

Autor: shp - 
27. prosince 2019
18:11

Už je tomu deset let, co byl podle obžaloby v bratislavské Vrakúni zavražděn bývalý policista Vladimír K. Mužem, který ho měl připravit o život, je údajně Matej H. Ten však stále není za mřížemi. Jak je to možné?

K incidentu došlo na toaletě baru Hugo v noci z 25. na 26. prosince 2009. Bezpečnostní kamera v podniku zaznamenala pád expolicisty na zem, ale samotný konflikt s útočníkem na záběrech vidět nebyl. Pouze příchod tří lidí na WC včetně Mateje H. Mimo něj tam měla být jeho údajná přítelkyně a muž, se kterým byl tou dobou v podniku.

Trojice podle webu Pluska.sk opustila toalety a zakrátko padl k zemi dvakrát pobodaný expolicista. Obžalovaný Matej H. byl po odchodu ze záchodu i z podniku 11 měsíců v zahraničí. Na Slovensku po něm bylo vyhlášeno pátrání. On sám se pak přihlásil policii až v listopadu 2010. Soud ho ale tehdy do vazby nevzal.

Vladimír chtěl představit rodičům dceru

Zavražděný Vladimír žil několik let v Austrálii a na Vánoce 2009 přijel spolu s partnerkou Katarínou na Slovensko ukázat dceru Simonku jejím prarodičům. Doma v minulosti pracoval jako policejní těžkooděnec, následně pak jako ochranka ústavních činitelů.

Mateje odsoudil soudce Okresního soudu Bratislava I Stanislav Dutko. 7. října 2016 ho poslal na 15 let za mříže. Jenže jak tento rozsudek, tak totožný z roku 2013, mu Krajský soud v Bratislavě vrátil kvůli víceru procesních pochybení. Soudce Dutko odešel 1. února 2019 do důchodu. Krátce předtím ho však uznal disciplinární soud vinným ze spáchání závažného disciplinárního provinění neslučitelného s výkonem funkce.

Soudce stál případ s kapitánem talár

K jeho vysvlečení z taláru došlo po kauze nizozemského kapitána obžalovaného z vraždy 25leté přítelkyně. Toho propustili na svobodu, protože Dutko nestihl na bratislavský krajský soud včas předložit jeho stížnost proti prodloužení vazby, o které sám rozhodl. Spis o vraždě expolicisty putoval novému soudci v květnu 2019.

Podle znalců Vladimír zemřel na následky těžkých zranění břicha a srdce. Matej tvrdil, že o zatykači na svou osobu vůbec nevěděl a do zahraničí odcestoval čistě náhodou. „Zůstali jsme pořádně šokovaní, nechápu, jak může chodit klidně po ulici,“ kroutila v době soudu hlavou Vladimírova družka Katarína.

Poslední pohled

Nikdy nezapomenu na Vladkův poslední pohled, když se při odchodu z domu v brance otočil a řekl: Miluji tě!“ prohlásila Katka. Žena dodnes čeká na spravedlnost pro svého mrtvého partnera a jejich dceru Simonku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání