Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zával Josefa uvěznil ve studni: Policie ukončila vyšetřování tragické smrti dobrovolného hasiče!

Autor: VaB - 
11. listopadu 2019
18:33

Josefa P. (†26) zavalila na začátku srpna suť v hluboké studni ve Velkých Pavlovicích. Záchranáři se k mladému dobrovolnému hasiči pokoušeli dostat 55 hodin. Pracovali nonstop, i přesto se jim nepodařilo Josefa zachránit. Policisté během vyšetřování zjišťovali, jestli nenese vinu někdo jiný. Po čtvrt roce nyní ukončili vyšetřování!

Přes dva dny trvala záchrana Josefa P. (†26) který byl zavalený pod kameny v deset metrů hluboké studni. Velice náročný a vyčerpávající zásah skončil po 55 hodinách, kdy v hloubce nalezli tělo mrtvého dobrovolného hasiče, který chtěl studnu vyčistit. Celou dobu doufali, že je u muže vzduchová kapsa, díky které by mohl přežít… 

„Odhaduji, že za ty tři dny se tady vystřídalo více než sto hasičů. Byli tady také bánští záchranáři, těm je potřeba opravdu poděkovat. Odvedli neuvěřitelný kus práce,“ uvedl tehdy mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. K náročnému zásahu byl povolán i speciální sací bagr, pomocí kterého odsávali z hluboké šachty kameny.

Jakmile se objevilo tělo, začalo dlouhé policejní vyšetřování. Policisté případ vyšetřovali několik měsíců, zjišťovali například i to, jestli na smrti Josefa P. nemá podíl někdo jiný, případně jestli nebyly porušeny zásady bezpečnosti práce. 

„Během šetření jsme nechali vypracovat také znalecké posudky. Neprokázalo se, že by se na úmrtí podílela jiná osoba, a případ jsme odložili,“ uvedla pro FTV Prima policejní mluvčí Kamila Haraštová. Vyšetřování potvrdilo, že se jednalo pouze o nešťastnou náhodu, při které tragicky zemřel dobrovolný hasič.

Znalecký posudek navíc vyvrátil, že by pod sutinami mohla být vzduchová kapsa. Ukázalo se, že zával muže pravděpodobně okamžitě usmrtil. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání