Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie obvinila hasiče, který havaroval: Velitel Jiří (+57) nehodu nepřežil

Autor: DH - 
1. března 2019
11:50

Po vleklém vyšetřování má policie jasno. Dle jejích závěrů za nehodou hasičské cisterny na Šumpersku, při které přišel o život hasičský veterán Jiří Rýznar (†57), může jeho kolega. Ten seděl za volantem vozu a sám při nehodě utrpěl velice vážná zranění a přišel o nohu. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na 6 let.

Byla to vážná dopravní nehoda a neštěstí pro celý hasičský sbor. Došlo k ní 24. srpna roku 2018 kolem 18:00. Hasiči ze Zábřehu právě sami směřovali k dopravní nehodě u Mohelnice.

Nedaleko Libivé na Šumpersku jejich cisterna dostala smyk, vyjela do protisměru, kde málem smetla protijedoucí vůz Volkswagen Polo, a následně se převrátila na střechu, přičemž narazila do vzrostlého topolu.

Od té doby se táhlo přes půl roku dlouhé vyšetřování toho, kdo zavinil nehodu, při které se zranili tři hasiči, jeden civilista a o život přišla legenda zdejších bojovníků s požáry, velitel zásahu Jiří Rýznar (†57), jenž seděl na místě spolujezdce. Policie se domnívá, že za nehodu může řidič cisterny.

„Příčinou byla nepřiměřená rychlost jízdy, kterou řidič cisterny nepřizpůsobil svým schopnostem, vlastnostem vozu a nákladu, stavu silnice, počasí a jiným okolnostem, které je možno předpovídat,“ uvedla pro ČTK šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Hasič, který sám skončil ve velice vážném stavu v nemocnici, byl tak obviněn z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to mu může v krajním případě hrozit odnětí svobody až na šest let.

Po nehodě hasičský sbor vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc rodinám vážně zraněného řidiče cisterny, který se už do služby kvůli trvalým následkům nejspíše nevrátí, a především pak pro pozůstalé po zesnulém Jiřím Rýznarovi. Vybral se přes milion korun. 

„Požární ochraně zasvětil celý svůj profesní život, ale působil také aktivně jako dobrovolný hasič,“ vzpomínali tehdy kamarádi. „HZS Olomouckého kraje ztratil zkušeného kolegu, který byl vždy vzorem a autoritou pro ostatní hasiče,“ doplnili. Rýznar sloužil u sboru přes třicet let, in memoriam obdržel medaili „za věrnost“ II. stupně.

jasnovidec01 ( 1. března 2019 14:06 )

Za nehodu může ten za.sra.nej.topol,kdy se přestaly sázet ty dementní stromy u silnice tak by těch srťáku ubilo,v cizině už to vědí dávno, tak je u silnice nevysazují a i ty kruháče dělají plochý jelikož při nehodě se dají projet a zmenší tím následky nehody,ale tohle sem ještě nedorazilo a až to sem dorazí tak bude pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání