Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Profesor, který rozčtvrtil milenku (†24): Poslední tanec na zámku u Brna!

Aktualizováno -
11. listopadu 2019
16:05
Autor: Jiří Nováček, Zdeněk Matyáš - 
11. listopadu 2019
12:36

Velký odborník na napoleonskou dobu, především na bitvu tří císařů u Slavkova. A také častý návštěvník rekonstrukcí tohoto dějinného střetnutí, které se rok co rok odehrávají na Moravě. Od víkendu ale také brutální vrah. To je profesor historie Oleg Sokolov (63) z Petrohradu.

Nositel francouzského Řádu čestné legie o víkendu bestiálně zavraždil svou milenku Anastázii Ješčenkovou (†24), která byla i spoluautorkou některých jeho článků. Muž má navíc mimořádně silný vztah k Slavkovu u Brna. Univerzitní profesor jezdil pravidelně na rekonstrukce bitvy tří císařů. A chystal se sem i na sklonku listopadu. „Letos se měl opět účastnit bitvy pod Santonem,“ svěřili se Blesku organizátoři.

Vytažen z řeky

V sobotu brzy ráno ovšem Sokolova vytáhla policie z řeky Mojky v Petrohradu. Měl na zádech batoh a v něm dvě ženské paže a zbraň! V jeho bytě pak detektivové našli hlavu a tělo dívky a zakrvácenou pilu. Ostatky patřily profesorově milence a studentce Anastázii. Podle policie se historik s dívkou pohádali o to, zda jít na oslavu narozenin.

Video  Jakub Samek z Projektu Austerlitz k tragické události  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

A profesor krásnou Anastázii v afektu zabil. Tělo pak rozřezal pilkou a chtěl je po částech naházet do řeky. Byl prý ale opilý, proto uklouzl a spadl do řeky. Lidé mu zavolali pomoc. Podchlazený expert na Napoleona skončil ve vězeňské nemocnici. Zde se k vraždě přiznal, řekl, že se chtěl zbavit těla a potom veřejně spáchat sebevraždu oblečený jako Napoleon. Na Sokolova byla po činu uvalena vazba, prozatím na dva měsíce. Žádost o domácí vězení soud smetl ze stolu.

Šok na Moravě

Moravští přátelé vědce jsou v šoku. Zprávám z Ruska se zdráhají uvěřit. „Oleg je člověk, který pro světovou vojenskou historii udělal strašně moc. Je to kamarád a hlavně skvělý historik a znalec problematiky. Uznávaný v celém světě,“ svěřil se Blesku organizátor slavkovských bitev Miroslav Jandora. Ten osobně znal i nebohou Anastazii. „Je mně líto Aničky. Upřímnou soustrast pozůstalým. Nevím, jaký démon Olega ovládnul,“ dodal.

Přítel ze Slavkova: Vrah i velikán

Podle Jandory je vražda neomluvitelná. Odmítá však trpně snášet kýble špíny, které na jeho kamaráda nyní všichni lijou. „Pamatuji mnoho těch, co ho teď přezíravé častují různými odsudky a urážkami, jak se před ním plazili a lezli mu do zadku. Oleg Sokolov zůstane v historii vojenské historie zapsán velkými písmeny. I když s ozvěnou tragického selhání,“ má jasno Jandora.

Obrovský šok

Zprávě o neuvěřitelné tragédii nemůže uvěřit ani Jakub Samek, viceprezident společnosti Projekt Austerlitz, která každý rok pořádá bitevní klání u obce Tvarožná coby vzpomínku na střet armád tří císařů u Slavkova.

My jsme se s Olegem potkávali i mimo rámec slavkovských akcí po celé Evropě. S oběma jsem před 2 roky strávil v Praze večer, Nasťa byla historička, měli jsme s Olegem hodně společných témat. On tíhnul ke Francii, přednášel na Sorbonně. Ještě minulý týden jsme si volali, zařizovali jsme mu vízum, probírali scénář a jeho roli jako každý rok ve francouzské armádě. Chtěl bych vyjádřit soustrast, ta tragédie je pro mě těžká na vstřebání," svěřil se Samek.

Hzhor ( 13. listopadu 2019 08:08 )

Vekslák od tuzexu, zkrachovalý prodejce pornokazet a nově "kamarád" vraha o morálce káže, a jeho podržtaška vyjadřuje "nějakou" tu soustrast...

villon ( 12. listopadu 2019 21:00 )

Nezapomeňte že to byl veliký vojevůdce, jeden z největších, byť jen ve hře na vojáčky, a ti musí být krutí a nesmlouvavý jak s nepřátely tak i s přítelkyněmy.Jinak to nejde.

villon ( 12. listopadu 2019 20:58 )

To byla skutečně osobnost. Měly by jsme mu postavit pomnik hned vedle ruskýho Napoleóna Koněva. Sešla by se tak elita sovětské i postsovětské genetalyty.

spania ( 12. listopadu 2019 12:07 )

Tak to opravdu zůstane zapsán ve vojenské historii velkými písmeny.To,co udělal neudělá normální člověk,ale sadista a úchyl.Tohle není člověk,ke kterému by měl někdo vzhlížet a cenit si něčeho,co udělal.Tímhle činem všechny své předchozí totiž smazal.Zaslouží si sedět na doživotí.

forrtyn ( 11. listopadu 2019 23:33 )

Postup v akademické kariéře?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání