Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krize českých horolezců v Rumunsku! Volali o pomoc kamarádům až domů!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Reprofoto noviny.sk,TV JOJ/Horská záchranná služba)
Autor: chal - 
1. listopadu 2019
13:12

Nevšední oznámení dostaly v neděli operátorky tísňové linky 112 z Moravskoslezského kraje a Prahy. Pracovnice musely řešit krizovou situaci skupiny českých horolezců, z nichž jeden při lezení spadl z 60metrové výšky a zranil se. Domluvu komplikoval fakt, že horolezci byli až v Rumunsku. Operátorky navíc kontaktovali přes kamarádku, která byla v České republice.

Bez nadsázky šlo o život. Osmičlenná skupina českých horolezců byla na expedici v rumunských horách, kde zdolávala skály. Jeden z nich při lezení spadl zhruba z 60metrové výšky a zůstal viset zraněný na laně.

Jeho kolegům bylo jasné, že kvůli jazykové bariéře by domluva s místními záchranáři probíhala jen stěží, a tak duchapřítomně zavolali do České republiky kamarádce, aby kontaktovala tísňovou linku 112.

Žena se dovolala operátorce v Moravskoslezském kraji, ta však neměla k dispozici nikoho, kdo by uměl anglicky, a tak se obrátila na kolegyni v Praze.

„Ta se spojila s rumunskou tísňovou linkou, přetlumočila jim všechny informace a z rumunské strany byla přislíbena pomoc a ještě během hovoru byly informace předány záchranným složkám,“ popsala mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská komplikovanou cestu k záchraně.

Netrvalo dlouho a z Rumunska přišla dobrá zpráva. „Vrtulník, který vzlétl krátce po přijetí tísňového hovoru, horolezce nalezl a byla pro ně vyslána záchranná skupina,“ uzavřela mluvčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání