Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Požár zabil Moniku (†31) a její tři holčičky (†5, 4 a 3 měs.): Umíraly mi v náručí, pláče táta

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Hasiči Praha)
Autor: yks - 
31. října 2019
20:01

Strašlivá tragédie Moniky (†31) a jejích tří dětí, Lenky (†3 měs.), Olívie (†4) a Zuzanky (†5) otřásla celým Polskem. V úterý promluvil otec holčiček. Popsal drama, k němuž došlo v posledních chvílích před jejich smrtí, a to, jak vběhl do hořícího podkrovního bytu, aby je zachránil! 

Celá země truchlí nad tragédií, ke které došlo při požáru domu ve městě Inowroclaw na severu Polska. V pondělí tam zahynula máma tří dětí Monika (†31) a její holčičky Lenka (†3 měs.), Olívie (†4) a Zuzanka (†5).

Pro portál Super Express promluvil zdrcený bývalý Moničin partner, otec dvou starších děvčátek Lukasz R. (33). „Ještě před pár hodinami mi říkaly "miluju tě, táto" a já jim taky,“ pláče zdrcený rodič. Se slzami v očích promluvil také o svém dramatickém pokusu o záchranu dětí, o jejich posledních chvílích a o muži, který všechno pravděpodobně způsobil.

Problémový soused Eugeniusz S. (61) byl Lukaszovi trnem v oku už delší čas. Kradl prý elektřinu, bylo ve hvězdách, jak to měl s odběrem plynu. „Sám jsem na něj dával trestní oznámení,“ řekl Lukasz. Nebyl patrně sám, úřady ale na stížnosti sousedů nijak účinně nereagovaly.

Když z domu v Orlowské ulici vyšlehly plameny, Monika zatelefonovala bývalému partnerovi. Ten jí a dětem vyrazil na pomoc. Vřítil se do hořícího bytu a hledal své nejbližší. Právě on podle portálu řekl hasičům, že v bytě jsou i děti. 

„Volala mi Monika. Řekla mi, že hoří. Byl jsem nedaleko. Doběhl jsem k jejímu domu. Hořelo. Před domem stál dav čumilů. Vyběhl jsem nahoru. Byl tam hrozný dým. Otevřel jsem dveře od bytu. V tu chvíli vyšel hasič. Byl v masce,“ vylíčil Lukasz pro Super Express s tím, že Monika natočila v koupelně do vany vodu, aby děti zachránila.

Záchranáři našli matku a tři holčičky v bezvědomí. Snesli je dolů. Snažili se je resuscitovat, ale už jim nebylo pomoci. „Umřely mi v náručí. Teď nevím, pro co mám žít,“ plakal zdrcený Lukasz, který podle svých slov už měl pro děti nakoupené dárky na Mikuláše. 

Za neúmyslné způsobení smrti ženy a dětí zatkla policie souseda, alkoholika Eugeniusze S. Ten si prý v pondělí dopoledne chtěl něco ukuchtit. Dal hrnec na sporák, zapálil plyn a pak usnul. Když jeho byt zachvátily plameny, utekl.

Oheň a dým odřízly ženě a dětem jedinou únikovou cestu. Evakuaci okny znemožnily kovové mříže, které byly na domě instalovány. Policisté muži naměřili v krvi 3 promile alkoholu. Obvinili ho ze zabití a hrozí mu 8 let. Soud schválil jeho vazbu.

msml20 ( 31. října 2019 23:07 )

Odporný ožrala. Hrozná tragedie. Upřímnou soustrast rodině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání