Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sebevražda s dětmi ve 180 km/h? Expert promluvil o tachometru a tragické nehodě u Liberce!

Autor: VaB - 
28. října 2019
05:01

Tragická nehoda u Liberce si v pátek odpoledne vyžádala celkem tři životy. V autě zemřela matka a její dvě dcery (†4 a †6). Žena nárazem do náklaďáku spáchala sebevraždu, šokovala v sobotu na sociální síti dívka, která v emotivním prohlášení tvrdí, že je její starší dcerou. Dívenky měl podle ní do péče dostat otec, s tím se ale matka nechtěla smířit. Nechce se věřit, že by žena zvolila nejbrutálnější řešení. K případu pro Blesk.cz promluvil dopravní expert Roman Budský.

K vážné dopravní nehodě došlo v pátek odpoledne na Liberecku nedaleko obce Mníšek. Stříbrný Seat Cordoba se na přehledné a rovné silnici střetl s popelářským vozem. Svědci začali zraněným okamžitě pomáhat, i přes jejich pomoc ale na místě zemřela řidička a jedno ze dvou dětí.  

Záchranářský vrtulník, který byl na místo povolán, transportoval do pražské nemocnice kriticky zraněnou druhou holčičku. Ta ale bohužel během převozu podlehla svým vážným zraněním. Řidič popelářského vozu utrpěl zranění lehká. Silnice byla několik hodin kvůli vyšetřování uzavřena.

V sobotu odpoledne zveřejnila na svém facebookovém profilu dcera mrtvé ženy šokující vyjádření, z kterého mrazí! Podle ní matka nárazem do nákladního auta spáchala sebevraždu, s sebou vzala dvě malé holčičky. Údajně tak reagovala na rozhodnutí soudu o svěření obou malých dětí do péče otce. Než by se s ním smířila, zvolila zřejmě nejbrutálnější způsob, jak toto rozhodnutí zvrátit...

Celou republikou toto sdělení otřáslo. Svědčí o tom tisíce nevěřícných a rozzlobených komentářů, video se zpovědí mladé dívky má po pár hodinách téměř 15 tisíc sdílení. Jak je to možné, že žena něco takového udělala a že zvolila tuhle krutou smrt?

Sebevražda v autě?

Blesk.cz oslovil dopravního experta Romana Budského z Platformy VIZE 0, který o brutálním případu promluvil. Podle policejních statistik spáchali chodci a řidiči v autech od roku 2006 do roku 2018 čtyřicet šest sebevražd, při kterých zemřeli. Dvacet tři lidí utrpělo těžká zranění, třicet čtyři pak utrpělo lehká zranění. Od roku 2015 nedošlo k jedinému úmrtí. Páteční tragická nehoda se tak pravděpodobně zapíše do statistiky z roku 2019. 

„Nejčastějším případem je náraz osobního auta jen s řidičem do pevné překážky, dále náraz osobního auta v plné rychlosti do protijedoucího těžkého kamionu a také náhlé vstoupení chodce do jízdní dráhy těžkého nákladního vozu. Dle zahraničních odborných zdrojů bývají těmito sebevrahy v 90 procentech muži, nadprůměrně často je u nich zjištěn alkohol v krvi,“ sdělil pro Blesk.cz Roman Budský. 

Silnice svádí k vysoké rychlosti

Promluvil také o úseku, kde se tragédie stala. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin usmrcení z nedbalosti a dokud nebude případ uzavřen, je možné, že šlo přeci jenom o tragickou nehodu, nikoli úmysl. "Silnice podle mě není špatná, je přímá a přehledná. Pro řidiče, co dodržují pravidla, není nebezpečná. Povrch je opravdu dobrý. Jsou zde ale úseky, kde řidič předjíždí i přes plnou čáru,“ říká a dodává, že nová silnice řidiče svádí k vysoké rychlosti. 

 

Záhada zaseknutého tachometru

Ručička ukazatele rychlosti se na palubní desce zastavila na neskutečné rychlosti 180 kilometrů v hodině! Je vůbec možné, aby řidička jela takto rychle? „Je možné, že řidička jela 180 km/h, na tomto úseku je to možné se s autem takto rychle rozjet. Ta možnost tady je. Typické to ale na matku s dětmi v autě není," myslí si Budský. Podle něj by takto vysoká rychlost seděla spíš na mladšího člověka, než na matku s dětmi. 

„Rychlost se indikuje pomocí lanka, které vede z převodovky do palubní desky, kde se točí magnet. Když se palubní deska zdemolovala, ručička zůstala na místě,“ vysvětluje expert.

Osudový náraz

Osobní auto do nákladního vozu popelářů narazilo na jeho levé straně. Auto bylo po nehodě zdemolované k nepoznání, náklaďák měl rozbité pouze světlo a nárazník. „Auto po nehodě pravděpodobně dostalo hodiny. K nehodě došlo s minimálním přesahem, maximálně půl metru. Auta se střetla levými boky, je tak možné, že řidička najela na střed vozovky. Auto se po nehodě roztočilo a zůstalo stát u svodidel,“ zakončuje Budský popis toho, co se v pátek na Liberecku mohlo odehrát. 

 

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo
v Centru krizové intervence 284 016 666.
Služby jsou poskytovány nonstop.

horaIysa ( 30. října 2019 19:50 )

Pitomečku, jestli jela 90 a ten náklaďák 80, je to jako kdyby trefila zeď ve 170.
To ti určitě zůstanou na plechovce všechna kola, blbe.

sejdemeseupopelnic ( 29. října 2019 20:39 )

No a co? Když to napálí do protijedoucího náklaďáku "pouhou" stovkou, tak se jako nic nestane?

himl.r@seznam.cz ( 29. října 2019 18:30 )

A hlavně se mi zdá že to čte

himl.r@seznam.cz ( 29. října 2019 18:26 )

A proc by nemohlo? Jam mám mk3 mondeo rv 2007 a s přehledem 220

sejdemeseupopelnic ( 29. října 2019 17:33 )

Jasně, nejlepší zábavou hasičů je trhat kola od aut. Jak vidno na fotkách.
Blbe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání