Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Hradci Králové havaroval vrtulník: Při přistání se převrátil

Autor: ČTK - 
23. října 2019
10:57

Na letišti v Hradci Králové havaroval v úterý večer při přistání malý cvičný vrtulník. Posádka vrtulníku, kterou tvořili žák a instruktor, zraněna nebyla. Škoda na vrtulníku byla předběžně odhadnuta na 300.000 eur (7,7 milionu korun).

Provozovatelem vrtulníku byla společnost DSA, která uvedla, že nehoda se stala při nočním nácviku visení a pojíždění nad vzletovou a přistávací dráhou. Havarovaným strojem byl lehký cvičný dvoumístný vrtulník Schweizer 269 C.

„Šlo o pád z malé výšky, kdy se při kolizi při přistání vrtulník převrátil," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Policie potvrdila, že se vrtulník převrátil, když byl těsně nad zemí. „Dechová zkouška na alkohol u obou členů posádky byla negativní," řekla policejní mluvčí Iva Kormošová. Nehoda se stala na travnaté ploše letiště.

Policie podle ní v souvislosti s nehodou nezjistila žádné protiprávní jednání. Vyšetřováním příčin nehody se podle Kormošové bude dál zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Hlášení o nehodě dostali hasiči ve 20:40. Při jejich příjezdu již byla posádka z vrtulníku venku. „Drobný únik paliva z vrtulníku hasiči zachytili," řekla mluvčí. Po necelé hodině hasiči zásah na letišti ukončili.

Poslední tragická nehoda vrtulníku se v Královéhradeckém kraji stala letos 22. března u Slavoňova na Náchodsku. Při pádu stroje Enstrom 480 společnosti DSA tam zemřeli dva lidé. Byli to zahraniční pilot ve výcviku a český instruktor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání