Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

13 kolegů Čechů zemřelo na misi v Africe. Po srážce vrtulníků truchlí i Macron

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2019
11:09

Při pondělní nehodě dvou armádních helikoptér v Mali zemřelo 13 francouzských vojáků, kteří tam působili v rámci operace Barkhane. Dnes o tom informoval Elysejský palác, podle kterého se nehoda stala při bojové operaci proti džihádistům. V Mali působí od roku 2014 několik tisíc francouzských vojáků, kteří tam byli vyslání po pokusu ozbrojených islamistů o státní převrat.

V zemi má asi 120 vojáků také česká armáda. Češi mají příští rok převzít velení výcvikové mise Evropské unie, která podporuje místní armádu při boji proti džihádistům.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil „nejvyšší uznání památce těchto vojáků pozemní armády (...), kteří padli při operaci a zemřeli pro Francii v těžkém boji proti terorismu v Sahelu“. Vojákům a jejich misi také vyjádřil plnou důvěru.

Podle zdrojů agentury AFP z francouzského ministerstva obrany se při nehodě srazila bojová helikoptéra Tigre s transportním vrtulníkem Cougar. Oba stroje byly přivolány jako posily pro francouzské vojáky, kteří pronásledovali skupinu islamistů.

Celkový počet francouzských vojáků, kteří v Mali zemřeli od začátku francouzské intervence, s touto nehodou stoupl na 38. Začátkem listopadu zemřel jeden voják při výbuchu nastražené nálože.

V zemi kromě francouzské operace Barhkane a mise EU působí také mírová mise OSN MINUSMA. Malijským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří dostat pod kontrolu rozsáhlé části vlastního území. Islamisté v podstatě ovládají severní oblasti Mali.

Vliv přitom rozšiřují i v centrální části země, kde podněcují etnické násilí mezi místním obyvatelstvem s cílem narušit stabilitu státu. Násilnosti zasahují i do okolních států – Burkiny Faso a Nigeru. 

hahans ( 26. listopadu 2019 15:10 )

Nedodáváme jim tam náhodou demokracii jako v Libyi, Afghánistánu, Iráku ....... ?

fotrpjotr ( 26. listopadu 2019 12:25 )

Žádná mise,ale okupace.

krtekub ( 26. listopadu 2019 12:15 )

V Mali naši žoldáci hlídali pro Francii uranové doly, kde si kolonialisté (Francie) těží uran pro své jaderné elektrárny za pomocí místních obyvatel. Co asi z toho mají očané Mali?

Krziz ( 26. listopadu 2019 11:51 )

V Mali bojuje Francouzska cizinecka legie, kde slouzi i cesi, dale nasi vojaci, Malici jako vojaci stoji naprosto za ***, ten vycvik musi byt totalka, je to jejich zeme ale misto aby nabijeli a zabijeli drzi v ruce amulet.

Zobrazit celou diskusi