Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Detaily atentátu na české vojáky: Čtyři Češi zahynuli v léčce

9. července 2014
05:00

Nejzbabělejší a nejzákeřnější způsob boje, proti kterému prakticky neexistuje žádný způsob obrany. Tak popisují experti a vojáci se zkušenostmi ze zahraničních misích atentát, při kterém v úterý zemřeli 4 čeští vojáci poblíž afghánské základny Bagrám.

Čeští vojáci při patrole prověřovali místo, ze kterého byly zřejmě v minulých dnech odpalovány rakety. Koaliční jednotky mají k dispozici technologie, které takové místo dokáží zaměřit ve zlomku sekundy. Teroristé proto běžně odpalují rakety z dětských hřišť, poblíž nemocnic nebo veřejných tržišť. "Moc dobře vědí, že tam nebudeme střílet zpátky. Po každém odpálení, když máme zaměřené souřadnice, jezdíme prostor těchto odpališť prověřit," uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel.

Jednotka se musela rozdělit

V tomto případě bylo odpaliště v blízkosti nemocnice, kterou vojáci pomáhali stavět. S místními proto mají nadstandardní styky. Tamní Afghánci jsou zvyklí, že kdekoliv naše jednotky zastaví přijdou si s nimi povídat. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Patrola se však musela rozdělit. "Část jednotky dělala tu práci ohledání místa odpalu, část vykonávala stykovou službu na místě, kdy se s obyvateli bavili o tom, co se tam událo případně jaké poznatky mají. Toho zneužil atentátník. Do shromážděni lidí se vmísil pravděpodobně v uniformě afghánského policisty, což mu poskytlo jisté krytí a odpálil se," vysvětloval Petr Pavel.

Přítomnost dětí a žen v davu, pak byla podle Pavla pro vojáky signálem, že situace je v podstatě bezpečná. To, že se tam atentátník vmísil a odpálil se, dokazuje, že o chystaném útoku neměli místní žádné tušení. "Je to skutečně věc, která se nedá předjímat a nedá se tomu ani zabránit," řekl.

Při akci mají podle Pavla čeští vojáci vždy k dispozici například psací potřeby pro děti. "Je to i součást navazování bližších kontaktů," dodal náčelník generálního štábu.

Video  Náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel popisuje detaily zákeřného útoku  - Blesk - Martin Hurda
Video se připravuje ...

pjotri ( 10. července 2014 13:16 )

pregnantne receno, kvalifikace = postel..

pjotri ( 10. července 2014 13:14 )

lepsi by byl film s funesem, nebo richradem, napr horcice mi stoupa do nosu

pjotri ( 10. července 2014 12:58 )

to je slovo do pranice a ja zasnu nad kvalitou tvych argumentu... nechces s tvoji logikou do politiky? a nejlip na ministerstvo obrany? nemam obavy o tvoji kvalifikaci, pac horsi, nez herec, uz byt nemuzes..

pjotri ( 10. července 2014 12:56 )

se pletes.. policajtku sestrelil fetak a je z ni malem svata.. je to stejny hrdinstvi, jako u tech "elitnich hrdinu".. ale je fakt ze kdyz tebe nekdo sejme, asi se to ani nedozvime.. musime holt narukovat do afghanu, nebo k policii, abychom meli jistotu, ze se stat postara o nase pozustale...

pjotri ( 10. července 2014 12:48 )

podepisuju

Zobrazit celou diskusi