Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamarádi zabitého rotmistra (†28): Beny, hrdino, díky za vše!

Autor: šim - 
9. července 2014
11:28

Znali se s ním dlouhá léta, sloužili spolu na misích, společně čelili strachu, útokům. Až ten úterní, odpálený sebevražedným teroristou, stál čtyři české vojáky život. Kamarádi D. B. se zahalili do černé barvy smutku a pietně vzpomínají. „Beny, díky za vše,“ zní ze všech stran.

Rotmistr D. B. sloužil na misích v Logaru, poslední měsíce byl na základně v Bagrámu. Do misí se těšil, i když k armádě přišel prakticky z nouze, když nemohl sehnat dlouhodobě práci, služba vlasti ho naprosto strhla. Bylo to jeho poslání.

9 let, to je doba, kterou jsem tě znal, ale do konce života zůstaneš v našich srdcích,“ napsal pod společnou fotku rotmistrův kolega A. B., který s ním v zahraničních misích bojoval.

Ze snímku, zveřejněného na sociální síti, mrazí. Je na něm skupina šesti vojáků v plné výstroji i se zbraněmi a nad mužem stojícím uprostřed je namalovaný černý křížek a připsáno úterní datum, den, kdy rotmistr D. B. zahynul rukou tálibánského teroristy.

Pod fotkou se okamžitě začaly objevovat vzkazy a vzpomínky. Přátelé za svého kamaráda a hrdinu truchlí a posílají mu do nebe pozdravy.

Musel to být skvělej chlap už pro to, co dělal. Nikdy na toho hrdinu nezapomenu! Snad jednou budu v řadách a ukážu, že chlapi z Armády ČR jsou ti nejlepší,“ napsal jiný kamarád. Současně posílají soustrastné vzkazy všem rodinám pozůstalých.

Jiný voják z povolání, který slouží v Afghánistánu, popsal, že se na základně v Bagrámu každou neděli koná smuteční mše za všechny padlé vojáky. „Vždy to tak nějak vnímáte jako smutnou součást naší práce. I přestože slyšíte ta jména, tak se vás to nikdy nedotkne tak, jako když pak vidíte jméno někoho, s kým jste prožil ty nejhorší možné chvíle a kdo pro vás byl velkou oporou. Beny díky fakt za vše,“ zakončil vzpomínku kolega z mise.

Každý, kdo tam byl, tak ví, že tam jde o život každý den několikrát, a doufá, že pomyslné kolo osobního štěstí se bude točit co nejdéle, a pokud se zastaví, tak nikoliv u něj. Bohužel se kolo u AČR zastavilo 8. 7. 2014 na čísle 4," napsal do diskuze na stránkách Armády ČR uživatel pod přezdívkou Sparky.

Těla čtyř vojáků budou dopravena do České republiky vojenským speciálem ve čtvrtek večer a přímo na vojenském letišti Kbely jim budou za účasti prezidenta Miloše Zemana vzdány všechny vojenské pocty. Kdy budou následovat pohřby a zda budou v režii armády, či rodin po vojácích, není zatím známo.