Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká jednotka pod palbou Talibanu: Zraněný voják dál chránil kamarády!

Pod palbu Talibanu se v Afghánistánu dostala česká jednotka. Jedno z aut zasáhli z protitankové zbraně
Pod palbu Talibanu se v Afghánistánu dostala česká jednotka. Jedno z aut zasáhli z protitankové zbraně  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
17. června 2014
19:57

Vraceli se z noční patroly, když v tom padli do léčky Talibanu. Česká jednotka v Afghánistánu se dostala do ostré přestřelky, vytáhli na ně dokonce protitankové zbraně. I zásluhou jednoho z vojáků-hrdinů, který přes zranění dál opětoval střelbu, se jim podařilo ujet do bezpečí. Zraněný voják byl následně na základně oceněn za své zásluhy!

Pod soustředěnou palbu se dostala v Afghánistánu česká jednotka. Bránila se, jak mohla, ozbrojenci patrně z hnutí Taliban zasáhli jedno z vozidel střelou z protitankové zbraně. Zachytila ji naštěstí ochranná síť, v níž začala střela hořet.

I přes pokračující nepřátelskou střelbu nepřestal desátník, který seděl ve střílně hořícího vozu, opětovat útok. Během palby byl lehce zraněn na ruce a v obličeji. Přesto v boji pokračoval. Poté velitel patroly rozhodl místo napadení opustit.

"Snažil jsem se normálně udělat to, co je potřeba a co jsem měl nadrilováno. Nepřemýšlel jsem nad tím, ale bylo to jiné, než jsem čekal. Všichni jsme dělali to, na co jsme se cvičili a díky tomu vše dopadlo dobře," vzpomínal poté v bezpečí základny Bagrám voják s iniciály J. K. Jeho celé jméno neumožňují bezpečnostní pravidla prozradit.

Opravdový bojovník, chválil Čecha americký velitel

Českého vojáka z 2. strážní roty však na základně ocenil za hrdinství v boji americký velitel podplukovník Mark Sherkey. Zároveň vyzdvihl i celou jednotku a její činnost v oblasti. "Jedná se o opravdového bojovníka a nebál bych se s ním vydat do jakékoliv části Afghánistánu," řekl Sherkey při předání ocenění desátníkovi.

Jednotka, která se dostala pod palbu ozbrojenců, působí v afghánské provincii Parván teprve od letošního dubna - operačně je pak podřízena americkému prapornímu úkolovému uskupení TF 1-320. Má celkem 150 vojáků a jejím hlavním úkolem je zabezpečit stanovený prostor proti nepřátelským silám. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení české armády.

pepatiso ( 18. června 2014 13:40 )

Myslíš toho humanistu,mírotvůrce,demokrata a kravatožrouta sakošvihliho?

abcd.adcb ( 18. června 2014 08:58 )

Nebo američtí, debilbole!

zabibol ( 18. června 2014 08:51 )

Ruští fašističtí zabijáci nebo islámští fanatici, to je úplně jedno. Odporná verbež.

abcd.adcb ( 18. června 2014 08:44 )

Už jsem to našla, nic moc.

abcd.adcb ( 18. června 2014 08:40 )

Já tam vidím jen toho vychlastaného Kalouska.

Zobrazit celou diskusi