Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děsivý případ šikany v kasárnách: Mladý voják se uvařil v kotli!

Česká kasárna zažila nejeden případ šikany (ilustrační foto)
Česká kasárna zažila nejeden případ šikany (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
19. června 2014
06:12

Způsobů šikany na vojně bylo mnoho, mazáci si zobáky všemožně "podávali". Některé příběhy jsou vcelku úsměvné, najdou se však i pořádně drsné historky, které nejednou skončily tragicky. Tohle je jedna z nich. S Blesk.cz se o ni podělil jeden ze čtenářů, který si příliš nezadal s mistrem hororu Alfredem Hitchcockem. 

Možnost návratu branné povinnosti vyvolala i u vás, čtenářů, vzpomínky na doby, kdy vojna byla tradiční součástí životů v Česku, resp. Československu. "Ještě tam nemáte Rozhánění mraků. Aby druhý den nepršelo, tak se venku běhalo s košťatama a mávalo s nima nad hlavou a rozháněly se tak mraky," napsal na tip@blesk.cz svou zkušenost se šikanou branců ze strany mazáků čtenář Ladislav. Reagoval tak na seznam způsobů, jak mazáci šikanovali podle různých zdrojů zobáky. 

To čtenář Libor T. z Jablonecka také zareagoval na výzvu o zasílání příběhů z kasáren. Pokud však byla předchozí reakce do jisté míry úsměvná, při tomto příběhu tuhne člověku krev v žilách.

Vše začíná ještě optimisticky. Libor je z generace, která na vojnu šla v roce 2002 a strávila zde povinný jeden rok. Zasahoval i při tehdejších povodních na Litoměřicku. Ale zažil i další věci. "Během prvních dvou měsíců jsme jako branci navštěvovali různé přednášky v útvarovém kinosále. Jednou nám přišel přednášet vojenský policista o šikaně na vojně a příběh, který nám popsal, nikdy nezapomenu," zahájil Libor své vyprávění příběhu, který se údajně odehrál v 80. letech.

Uvařený bažant

"Je známo, že při prvních měsících výcviku se chodilo do sprch po rotách ve více jak dvaceti vojácích, pod dohledem velitelů družstev. Jeden z mazáků si zasedl na jednoho nováčka a neumožňoval mu provést osobní hygienu. Další různě provedená šikana následovala. Mimo jiné i neustálé celodenní služby v kuchyni, tzv. flaksa," napsal nám čtenář.

Mladý voják však prý úklidu v kuchyni chtěl využít k tomu, aby se přece jen umyl. "Večer před koncem služby si napustil kotel na polévku vodou, zapálil hořák, aby se voda ohřála a on se mohl v klidu a bez urážek omýt. Jen si neuvědomil, že si světla v kuchyni povšimne devéťák (dozorčí útvaru), který se šel podívat, co se děje," popsal čtenář začátek až neskutečného a děsivého dramatu.

"Vojín se zalekl a zavřel poklop kotle, který byl k jeho smůle na pojistku, jelikož kotel byl tlakový. Dozorčí zhasl a odešel. Ráno našla nová směna už jen torzo rozvařeného těla. Vše se vyšetřilo a mazák, který šikanoval, byl potrestán. Ale život byl zmařen," zakončil čtenář své děsivé vyprávění.

Máte také osobní historku, týkající se šikany na vojně? Piště na tip@blesk.cz

DUSKY1969 ( 10. října 2018 15:24 )

 Dobrý deň. Nikdy by som nečakal že si ešte niekto na tento smutný prípad po tolkych rokoch ešte spomenie ,no musím poznamenať že sa naozaj stal. Bolo to niekedy okolo roku 1989 na vojenskom utvare v Praslavicych. Aj keď to nebol zrovna prípad sikany. Vojak menom D.Bachan si chcel spríjemniť vecer posledné tri týždne pred odchodom do civilu horúcim kúpeľom ,čo sa mu aj stalo osudným.. V tej chvili sa chcel schovať pred prechádzajúcim dozornym ,ktorý kontroloval večer kuchynu a ostatné už viete Bol to smutný koniec. Spominam si ze castokrat si starí vojaci vedeli aj prádlo prať v tych časoch práve v kotli. Ďakujem za článok

rezacek ( 23. června 2014 00:40 )

Jen naprostý idiot se může zastávat vojny. Ta nejhorší spodina inteligenční i morální šla dělat lampasáky (jiného by ai ani nevzali), sadistická svoloč "vedla výcvik". A dnes? Stejné zrůdy za naše peníze dělají žoldáky někde v horoucích peklech a chtějí, abychom se jim ještě klaněli, když náhodou nějakej tam zařve. Přitom pro prachy tam táhl, pro prachy zařval. Nový branný zákon, pokud se přijme, bude zločinný od samého začátku.

mabo ( 21. června 2014 10:20 )

Šikana tehdy a dnes,asi jste nepochopili,že nový branný zákon není o šikaně,ale o přílivu nových vojáků do řad bojovníků za "svobodu".Jsme přeci součástí EU a NATO,napřed se tvrdilo,že my armádu nepotřebujeme,že nás naši spojenci ochrání.Dnes jak EU zavelí,tak musíme doplnit tyto řady našimi kluky a děvčaty.Dříve šikana,dnes možná cínová rakev,nebo invalidita.Ale ano,EU,NATO a náš nový branný zákon se o takové vojáky postará,zaplatí jim drahé protézy,prvotřídní léčbu a hlavně hodně článků o hrdinství.Dříve vedení naší armády psalo,musíme šetřit,nic jiného než šetřit a dnes budeme opět všechno budovat znovu,tak včem je logika.Ach,jo,nechápu.

fill-ll ( 21. června 2014 10:01 )

 tenhle clanek je pravdivy.u nas na utvaru bylo zvykem kazdou nedeli varit vojina na obed a na vanoce se vzdy pekl svobodnik na medu a safranu...

zarazenyprd ( 20. června 2014 10:29 )

Byl jsem na vojně jen rok jako "absolvent". Porucha vodovodního řadu zkůsobila, že netekla voda. Do kuchyně se voda vezla v cisternách (veliká posádka - 3 pluky na plných počtech + 1 NZ). Žádné mytí, žádná výměna prádla. Po měsíci jsme se už na noc nepřevlékali, protože ty špinavé hadry, studené špínou, se ráno nedaly obléci. Druhý měsíc ve vedlejším pluku vypukly žloutenky, což byl už neututlatelný průšvih a muselo se to honem dát do pořádku. A už byla zase voda.

Zobrazit celou diskusi