Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Syna drogového bosse zadržela policie: Mafiáni s kulomety si ho okamžitě osvobodili

Autor: ČTK - 
18. října 2019
11:09

Mexická policie ve čtvrtek krátce zadržela Ovidia Guzmána, jednoho ze synů vězněného drogového krále Juaquína Guzmána přezdívaného El Chapo (Prcek). Okamžitě totiž vypuklo peklo.

Podle mexické televize Milenio patří Ovidio spolu se svým bratry Ivánem, Alfredem a Archivaldem po zatčení jejich otce k nejvlivnějším členům drogového kartelu Sinaloa. Ovidio, na kterého USA vydaly mezinárodní zatykač, byl po zadržení propuštěn. 

Ve městě Culiacán, hlavním městě státu Sinaloa a sídle stejnojmenného drogového kartelu, propukly ve čtvrtek silné přestřelky. Maskovaní ozbrojenci v ulicích města stříleli z těžkých zbraní a výpadovky blokovali zapálenými auty. Proti znepřáteleným skupinám zasáhla armáda, střelba trvala několik hodin. Proti po zuby ozbrojeným gangsterům ale policie neměla šanci.

Při armádní operaci byl v jedné z budov nalezen Ovidio Guzmán. Bezprostředně poté dům obklíčila silná skupina ozbrojenců, která disponovala „větší palebnou silou“ než zasahující armádní jednotka. Podle mexického ministra veřejné bezpečnosti Alfonsa Duraza byla důvodem Ovidiova propuštění obava o lidské životy.

Ovidia Guzmána v roce 2018 washingtonský soud v nepřítomnosti obžaloval z pašování kokainu, metamfetaminu a marihuany. 

Bývalého šéfa kartelu Joaquína Guzmána zvaného Prcek už v létě soud ve Spojených státech poslal na doživotí do vězení. V jednom z největších drogových procesů v historii USA byl shledán vinným ve všech deseti bodech obžaloby, mimo jiné z pašování kokainu, heroinu či marihuany v řádech tun, nebo z plánování několika vražd. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání