Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kouření e-cigaret devastuje plicní buňky: Voňavé náplně jsou nejhorší, říkají vědci!

Aromatické e-cigarety zabíjí plicní buňky: Vědci volají po regulaci! (ilustrační foto)
Aromatické e-cigarety zabíjí plicní buňky: Vědci volají po regulaci! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: rc - 
25. září 2019
12:02

Elektronické cigarety měly ve Spojených státech zabít již šest lidí! Po jejich regulaci volají i australští vědci. Podle nich je kouř z aromatických e-cigaret toxický a zabíjí buňky, které lemují dýchací cesty. 

Elektronické cigarety si ve velkém začali kupovat lidé, kteří se snažili odvyknout si od běžných cigaret. Postupem času se z tzv. vapování stal trend a prodej elektronických cigaret raketově stoupl. Vapování bylo pokládáno za zdravější, než se v médiích objevily první zprávy o tom, že elektronické cigarety ve Spojených státech už zabily šest lidí!

Před vapováním varují i australští vědci z Univerzity a Královské nemocnice v Adelaide. Ti podle informací britského deníku Daily Mail zjistili, že kouř z aromatických elektronických cigaret je toxický a zabíjí buňky, které lemují dýchací cesty. Podle lékařky Mirandy Weenové je nutná regulace náplní.

„Neexistuje žádná regulace výroby náplní do elektronických cigaret. Zároveň neexistují požadavky na uvedení složení. Z toho důvodu nebudou vyrobeny dvě stejné příchutě, jako jablko, čokoláda nebo cukrová vata, se stejnými aromatickými přísadami,“ uvedla Weenová.

„Jestliže to nezastavíme nyní, budeme čelit stejné epidemii, jako v současné době mají ve Spojených státech,“ řekl lékař Dilip Dhupelia pro The Courier-Mail.

milan1959 ( 25. září 2019 12:55 )

Díky e-cigaretám () jsme s manželkou přestali po cca 40 letech s kouřením. Konečně! Ze dne na den jsme přešli na e-cigarety, které jsme vapovali asi cca 1 rok ( s nejnižším množstvím nikotinu- myslím 6 mg), ale nechutnalo nám to a nakonec jsme se nenásilně a pozvolna zbavili této závislosti i na e-cigaretách. Ještě chci zdůraznit, že před zahájením vapování jsme několik let kouřili light cigarety. Je nutné vše dělat nenásilně, postupně a potom máte šanci se zbavit závislosti v podstatě úplně bezbolestně až zázračně Nekouřím už 5 let a fakt na to nemám vůbec chuť. Je to neuvěřitelné. Vděčím za to e-cigaretám. Bez nich bych s kouřením nepřestal. To vím jistě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání