Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zraněný žokej nikoho nezajímal: Na pomoc čekal 2 minuty!

Autor: miv - 
1. září 2019
18:32

Víkendové dostihy na hipodromu v Mostě se neobešly bez skandálu. Zraněného žokeje Marcela Nováka (43) nechali ošetřovatelé téměř dvě minuty ležet v bezvědomí v závodní dráze. Pomoc se mu dostala až ve chvíli, kdy na něj upozornili závodníci, kteří místem opět projížděli.

Možná chvilková nepozornost, možná jen škobrtnutí kopytem stojí za sobotní nehodou v dostihové dráze. Klisna Caline de Juilley při přeskoku překážky shodila svého žokeje Marcela Nováka na zem. "Utrpěl silný otřes mozku, byl v bezvědomí," svěřila se Blesku jezdcova přítelkyně Lenka Kvapilová (32). I přes taková zranění si ale ležícího muže nikdo dlouho nevšímal. "Byly to skoro 2 minuty. Až když tudy kluci jeli znovu, tak Spáčil na něj upozornili organizátory," postěžovala si žena. Teprve potom k zraněnému Novákovi přijela sanita.

Žokej skončil v rukách lékařů a už se mu vede lépe. Ve chvíli, kdy ležel bezvládně v dráze, mu šlo ale o život. "Lékař mi řekl, že kdyby začal zvracet, mohl se i udusit," vypráví Lenka. Novák navíc zůstal ležet tam, kde ho kůň shodil, tedy v místech, kde se závodí. Kdyby si ho kolegové včas nevšimli, mohla muže rozdrtit tvrdá koňská kopyta. Jezdec Jakub Spáčil, který upozornil organizátory na bezvládného žokeje v závodišti, neudržel emoce na uzdě a po závodě vynadal dostihové komisi. Ta mu za to udělila pokutu.

Organizátoři dostihů možná skončí kvůli svojí nepozornosti u soudu. "Do teď se mi nikdo od nich neozval, rozhodně to tak nenechám a obrátíme se na právníka," doplnila Novákova přítelkyně. Vyjádření organizátora dostihů se nepodařilo získat, nereagoval ani na telefonát, ani na smsky.

Ten den nešlo o jediný karambol na mosteckém hipodromu. Hned v prvním dostihu jeden z účastníků zkolaboval a narazil do svých soupeřů. Žokej Petr Foret (28) utrpěl několik zlomenin a musel ho transportovat vrtulník do nemocnice v Ústí nad Labem.

Fotografii žokeje Marcela Nováka poskytl web www.jezdci.cz.

stillerka ( 2. září 2019 17:50 )

Dostihová komise měla dobrovolně odstoupit a pořadatel ať chová třeba plyšáky 😠

jasnovidec01 ( 2. září 2019 08:09 )

nechat vás 24 hodin ve škarpě vy hová.dka diskutující !!!prachy jsou přednější co?vždyť to není nikdo z vašich příbuznejch ,tak proč mu nedopřát to zranění a možná i ohrožení na životě

kralovna-vsech-mori ( 1. září 2019 20:53 )

Frnda přítelkyně žokuje cejtí prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání