Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Těhotná vražedkyně Janáková porodí v cizině?! Zdrhla, aby nemusela do vězení, bojí se sousedi

Autor: Barbora Silná - 
27. srpna 2019
09:41

Střelou do týla zavraždila kvůli 34 tisícům sběratele Evžena B. (†50) z Prahy, byla potrestána 30 lety vězení. Petra Janáková (28) za mřížemi otěhotněla. Soud ji musel propustit, přestože podle něj může vraždit znovu. Kde teď je, ale nikoho nezajímá.

Dítě, po jehož otci policie pátrá, má na svět přijít v září. Matka-vražedkyně by se do cely měla vrátit po oslavě jeho prvních narozenin. Krajský soud v Ostravě, který Janákovou musel podle zákona propustit, jí předtím pošle výzvu k nástupu.

„Obecně platí, že si z evidence obyvatel zjistíme, kdy se dítě narodilo, a po uplynutí lhůty rozhodneme o nástupu do výkonu trestu,“ popsala Blesku proceduru mluvčí soudu Klára Krystynová. Kde teď Janáková pobývá, nezjišťuje. A přestože má veškeré doklady, tedy i cestovní pas, nemusí se nikde povinně hlásit.

Když nenastoupí?

Také Vězeňská služba ČR podle mluvčí Petry Kučerové reaguje až v případě, že odsouzený nenastoupí do výkonu trestu. „Lhůty, a kdy a kde se dítě narodilo, nejsou v naší kompetenci. To nesledujeme,“ uvedla. Pokud by Janáková v roce dítěte do výkonu trestu po výzvě soudu nenastoupila, pak by věznice podala informaci soudu o maření úředního rozhodnutí.

Z Jilemnice zmizela

Už několik týdnů vražedkyni nikdo z obyvatel rodné Jilemnice, kam zamířila k matce po propuštění, neviděl. „Ne, tady už nebydlí,“ řekla Blesku jedna z nájemnic domu. Potvrdila informace, které se Jilemnicí šíří. „Prý je v zahraničí, zdrhla, aby se nemusela vracet do vězení. Je to strašné a nechápu, že něco takového zákon umožňuje,“ uvedla prodavačka na jilemnickém náměstí.

„Myslím si, že měla připravený plán. Máma nad ní vždycky držela ochrannou ruku, a teď musely obě z města, protože ji vlastně z baráku vyštvali. Kam jinam než do Polska?“ řekla Blesku jedna z místních, která Janákovou znala. Sousedka z vedlejšího domu si však myslí, že odjela s matkou za svým bratrem do Ústeckého kraje, kde ji nikdo nezná. „Její máma taky odjela potom, co ji odsoudili, k synovi. Vrátila se zpět až za nějaký čas,“ svěřila Blesku.

panda82 ( 27. srpna 2019 17:33 )

A kdo to za ni v cizině zaplatí,

iFender ( 27. srpna 2019 13:56 )

Pan Rychetsky a zakonodarci za tech 30 let nestacili udelat poradne zakony,protoze nejen ,ze Pravda a Laska vitezi ,ale chybi mi tam SPRAVEDLNOST a to je smutne.

andorea ( 27. srpna 2019 10:39 )

Zdrhla, aby nemusela do vězení, bojí se sousedi
-----
Myslím, že pokud zdrhla, tak se sousedi nebojí, ale naopak jsou šťastní, že je pryč.

PPP150W ( 27. srpna 2019 10:25 )

V rámci genderové rovnováhy by měli propustit i tatínka. Jinak je to diskriminace.

prycsnima ( 27. srpna 2019 09:49 )

Asi bude v Merkellandu. Tam je oplodňovačů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání