Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Pardubicku chytli migranta z Afghánistánu: Měl infekční nemoc!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
1. srpna 2019
12:59
Autor: DH, ČTK - 
1. srpna 2019
12:09

Na Pardubicku zadržela policie šestnáctiletého chlapce, patrně migranta původem z Afghánistánu. Podle informací od policejní mluvčí trpěl nezletilý infekční kožní chorobou. Nyní je v azylovém zařízení pro cizince v Bělé pod Bezdězem. 

 

Mladík se pohyboval u vlakového nádraží v Uhersku na Pardubicku, svědek zavolal policii. Chlapec odmítal mluvit, neměl doklady, byl hodně špinavý. Policisté ho odvezli na infekční oddělení pardubické nemocnice, po propuštění byl v policejní cele, než ho převezli do Bělé pod Bezdězem. Měl by trpět kožní nemocí. 

„O jakou nemoc jde, netuším, ale lidé v ohrožení nebyli," řekla Novinkám policejní mluvčí Markéta Janovská. Deník Právo uvedl, že mladík trpí kožní chorobou bulózní impetigo. Ta postihuje povrchové vrstvy kůže. Trpí jí hlavně děti, ale i dospělí. Nemoc je to poměrně rozšířená a způsobuje nepříjemné praskající puchýře. Lze ji zaléčit antibiotiky. 

Zadržený mladík o sobě později uvedl, že je mu 16 let a že pochází z Afghánistánu. Policie nyní zkoumá, zda mluvil o svém věku pravdu. Policii řekl, že do Evropské unie se dostal s pomocí převaděčů, jel v úkrytech vozidel a nákladních vlaků takzvanou balkánskou cestou.

"Dále uvedl, že policii v Evropě se záměrně vyhýbal a nikde v EU doposud nežádal o azyl. Uvedl, že o azyl nemá zájem žádat ani v České republice, jeho cílem byla údajně Francie," uvedla Janovská.

Cizinecká policie zahájila řízení o správním vyhoštění, což může zadrženému znemožnit vstup na území členských států EU až na tři roky.

"Rozhodujícím hlediskem pro další postup je určení věku cizince, jemuž byl vzhledem k udávanému věku ustanoven opatrovník. Na cizince je nyní pohlíženo jako na nezletilého bez doprovodu. Bude-li prokázáno, že cizinec je dospělý, povinnost opatrovnictví ze zákona zanikne," řekla Janovská.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání