Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Loď s migranty přistála u Itálie. Ženu v 7. měsíci i s mužem pustili na břeh, ostatní ne

Autor: peb, ČTK - 
28. července 2019
18:28

Loď italské pobřežní stráže Gregoretti s více než 130 zachráněnými migranty na palubě zakotvila ve vojenském přístavu Augusta na východě Sicílie v blízkosti Katánie. Italské úřady však na příkaz ministra vnitra Mattea Salviniho nechtějí nechat utečence z lodi vystoupit, dokud se Evropská unie neshodne na jejich přerozdělení mezi země Evropské unie. Informovala o tom agentura AFP.

Téměř 140 migrantů zachránila rybářská loď ve čtvrtek, tedy ve stejný den, kdy ve vodách Středozemního moře zmizelo nejméně 110 utečenců u pobřeží Libye. Zachráněné migranty následně přebrala loď italské pobřežní stráže. Ministr vnitra a šéf krajně pravicové Ligy Salvini však lodi nechtěl dovolit zakotvit u italského ostrovu Lampedusa.

Šest ze zachráněných migrantů bylo evakuováno na Lampedusu ze zdravotních důvodů. V sobotu večer také úřady umožnily vylodění ženy v sedmém měsíci těhotenství, jejích dvou dětí a jejího partnera.

Salvini testuje Macrona 

Zatímco dříve blokoval Salvini přístavy pro lodě neziskových organizací, v pátek poprvé nedovolil přistát i lodi pobřežní stráže. Gregoretti se od té doby zdržovala poblíž přístavu Katánie, než jí bylo umožněno zakotvit v noci na dnešek ve vojenském přístavu.

Salvini tímto postupem podle AFP testuje odhodlání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v pondělí oznámil dohodu 14 evropských zemí, která by měla zavést mechanismus solidarity“ na přerozdělování utečenců v rámci zemí EU. Salvini však jeho návrh okamžitě napadl, vychází totiž z předpokladu, že se migranti nejdříve vylodí v Itálii. 

„Gregoretti připlula dnes v noci do přístavu Augusta, což je u vojenských plavidel normální. Nyní je potřeba, aby EU odpověděla, protože otázka migrace se týká celého kontinentu,“ prohlásil dnes ráno Danilo Toninelli, ministr dopravy pověřený dozorem nad pobřežní stráží.

mikimaus321 ( 29. července 2019 19:17 )

Stačí se podívat na Francouzkou fotbalovou reprentaci od A týmu a jiné věkové kategorie samý černoch

fotrpjotr ( 29. července 2019 05:11 )

Odvezte je do arabsky mluvících států.

1917 ( 28. července 2019 22:57 )

Zavolat tu "slavnou" kapitánku lidumilné organizace co zachraňuje ty chudáky emigranty a naložit je na tu její loď a hybaj zpátky do Libie!!!!!!!

laughingmackerel ( 28. července 2019 21:10 )

Kapitán lodi pobřežní stráže měl migráčky vyložit v nejbližším bezpečném přístavu, tedy v Tunisu a ne je vézt 550 km do Itálie. Za tohle by měl od pobřežní stráže, respektive ze státního, okamžitě vyletět.

marlen52 ( 28. července 2019 20:41 )

konečně někomu docvaklo to přece nejde aby se sem stěhovala celá afrika

Zobrazit celou diskusi